06

Dareen Tatour tekst – Einat Weizman tekst, creatie – Nitzan Cohen regie – Nimrod Zin video – Tamer Nafar muziek – Itamar Zigler muziek – Tal Arbiv scenografie – Nadav Barnea belichting

De theatersolo I, Dareen T. vertelt het verhaal van een unieke vriendschap tussen de Palestijnse Dareen Tatour en de Israëlische Einat Weizman. In 2018 werd Tatour door de Israëlische staat veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 maanden voor haar berichten op Facebook die zouden “aanzetten tot geweld”.  Tijdens haar opsluiting ontmoet ze Weizman, die haar vergezelt in haar strijd.

Het stuk brengt de gedichten en gedachten van Dareen, gecombineerd met de teksten van Einat. Een aangrijpende getuigenis die aan twee fronten vecht: de Israëlische controle over het Palestijnse volk, en de onderdrukking van de vrouw in de patriarchale samenleving waar Dareen deel van uitmaakt.

Dareen Tatour is een Palestijnse dichteres, fotografe en activiste op sociale media. Einat Weizman is een theatermaakster en actrice uit Israël en speelde onder meer in Holy Air (2017) en Operation Grandma (1999).

In januari 2019 heeft Dareen Tatour de Oxfam Novib PEN Award gekregen.