28

Programma:
Carl Orff – Carmina Burana
Leonard Bernstein – Chichester Psalms
Igor Stravinsky – Symphony of Psalms


Artiesten:
Brussels Choral Society
Orkestraal Ensemble van Brussel
Julie Gebhart – soprano
Teun Michiels – tenor
Michael Adair – bariton
Julia O’Connor – soprano (lid van de Kinder- en Jeugdkoren van de Munt)


Dirigent:
Eric Delson

Dit concert wordt gegeven ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Brussels Choral Society, en brengt muziek van drie twintigste-eeuwse componisten. Als thema zou het kunnen meekrijgen “Van gewijd tot werelds”.
 
Leonard Bernstein’s Chichester Psalms uit 1965 is een lyrische, ritmisch grillige, maar ook intens ontroerende mengeling van Hebreeuwse bijbelteksten en Christelijke koortraditie. 
​​​​​​​ 
De Symphony of Psalms (Psalmensymfonie) van Igor Stravinsky werd geschreven in opdracht van het Boston Symphony Orchestra, maar kreeg zijn wereldpremière in 1930 in de Henry Le Boeuf-zaal in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.  Het wordt gekenmerkt door een voor het symfonische repertoire zeer ongebruikelijk klanklandschap: het orkest mist violen en altviolen, en laat het aan de houtblazers om voor een subtiel evenwicht zorg te dragen tussen koor en instrumenten. In zijn bekende neoklassieke stijl gebruikt Stravinsky veel traditionele muzikale vormen, maar altijd in zijn eigen unieke kenmerkende hedendaagse idioom.

 
De tegenstelling tussen deze twee diepreligieuze werken en Carl Orff’s Carmina Burana (1937) kon haast niet groter zijn. De componist had zich vooral bekendheid verworven met zijn muziekpedagogische werk. Toch is zijn meest blijvende nalatenschap deze bijzondere compositie, die op geen enkele wijze verheven of intellectueel overkomt. Wat de luisteraars er vooral in aanspreekt is de aardse, primitieve directheid van de muziek, en de levendige verbeelding van de schunnige en erotische teksten, met als resultaat één van de meest populaire en genietbare twintigste-eeuwse koorwerken.