19

Geboren in Quebec, uit een vader uit Quebec en een Amerikaanse moeder, volgde Diane op zesjarige leeftijd vioolles en leerde later klassieke gitaar spelen. Ze besloot zich toen te specialiseren in jazzgitaar. Na enkele klussen verdient Diane Tell haar zakgeld door in de omliggende bars en jazzclubs te spelen of als koorzangeres te zingen.

Ondertussen was ze finaliste in de wedstrijd "Les Ètoiles du maurier". Al snel werd ze van alle kanten gevraagd en opende ze voor Chris De Burgh, LÈo Sayer, Rick Derringer en John Mayall.

In de jaren daarna bracht Diane Tell nog drie andere succesvolle albums uit in Noord-Amerika, voordat hij in 1983 naar Frankrijk vloog. "Entre nous", "En flËche" en "ChimËres" werden respectievelijk in 1979, 1980 en 1982 uitgebracht.

INTERNATIONAAL SUCCES
Toen ze in Frankrijk aankwam, bracht ze in 1984 het album "On a besoin d'amour" uit, dat een grote hit was. Vervolgens trad ze op op de grootste Franse podia, waaronder de Olympia, waar ze zeer goed ontvangen werd.
Later bevestigde ze haar status als groot kunstenaar door in 1986 de titel "Faire ‡ nouveau connaissance" te componeren op tekst van FranÁoise Hardy. Deze single, evenals het gelijknamige album, worden op grote schaal verkocht in de vier windstreken van de wereld. Daarna trad ze op in concertzalen, op Europese tournees en op grote festivals, zoals het Francofolies de La Rochelle festival in 1987.

MUZIKALE KOMEDIES
Naast haar zangcarriËre heeft Diane Tell zich ook in de muziekwereld onderscheiden door haar optredens in beroemde musicals. In 1990 was ze een van de sterren van de rock-opera van Luc Plamondon en Michel Berger, getiteld "La lÈgende de Jimmy". Na haar succes in deze muzikale bewerking van James Dean's leven, keerde ze in 1992 terug op het podium, ditmaal als Marilyn Montreuil in de gelijknamige muzikale komedie. Het meest recentelijk, eind 2008, speelde ze opnieuw een van de belangrijkste rollen in een andere musical, getiteld "Ik kon mezelf al zien".

ADELLIJKE BRIEVEN
In bijna 40 jaar professionele carriËre heeft Diane Tell een groot aantal belangrijke prijzen en adellijke brieven vergaard. In 1980 werd ze bijvoorbeeld uitgeroepen tot Openbaring van het Jaar op het ADISQ Gala. Datzelfde jaar won ze een FÈlix voor beste liedjesschrijfster en eerde ze de kleuren van Quebec op het Festival de Spa. Het jaar daarop won ze een Felix voor het nummer "Si j'Ètais un homme", een ander voor het album waaruit ze werd geÎxtraheerd, een ander in de categorie beste songwriter en een Felix and Juno Awards voor beste artiest van het jaar. In 1982 won hij met zijn album "ChimËres" een Midem Award. In 1986 werd ze bekroond met de Victoire de la musique voor haar album "Faire ‡ nouveau connaissance".

Sinds 2001 produceerde ze het album Popeline voor BMG, 45 nummers van het radioprogramma Les Louves on France Inter, een jazzalbum: Doctor Boris & Mister Vian en werkt ze samen met Serge "Farley" Fortin aan vele projecten in Quebec, het gitaar/stem-album Une, de compilatie PassÈ Simple en een nieuw album gepland voor 2018.

In 2017 werd het nummer Si j'Ètais un homme opgenomen in de Canadese Songwriters Hall of Fame, samen met Joni Mitchell, Leonard Cohen en Neil Young...
Diane Tell heeft samengewerkt met verschillende grote muzieksterren, waaronder Boris Bergman, Michel Berger, Maryse Wolinski, Luc Plamondon, JÈrÙme Savary, Robbie McIntosh, Maryline Desbiolles en FranÁoise Hardy.

AFSCHEIDING VAN DE KOSTEN
Eerste album (1977)
Tussen ons (1979)
In Pijl (1980)
Chimaeren (1982)
We hebben liefde nodig (1984)
Elkaar weer leren kennen (1986)
DÈgriff'-moi (1988)
De legende van Jimmy (1990)
Marilyn Montreuil (1992)
DÈsir Plaisir Soupir (1996)
Popeline (2005)
Dr. Boris & Meneer Vian (2009)
Open gordijnen (2011)
Een (2013)
Verleden eenvoudig (2013)
Nieuw album (09/2019)