08

De jonge tweelingen Max en Gabriel beklimmen een berg om de gletsjer te bereiken. Hoewel ze veel op elkaar lijken, verschillen ze fundamenteel van elkaar. Voor Gabriël is dit zijn eerste wandeling en hij is diep onder de indruk van de natuur. De grootsheid en schoonheid van de bergen raken zijn ziel. Zijn broer Max ziet het landschap door de ogen van een wetenschapper. Als ze de gletsjer bereiken, gebeurt er iets vreselijks ...
​​​​​​​
Waarom is dit Opera 2.0? Op bijna alle terreinen van deze productie worden nieuwe gebieden verkend: de muzikanten spelen niet op basis van traditionele partituren, maar op basis van een grafische videopartituur die een veel intuïtiever spel en een combinatie van muziekstijlen als hedendaagse muziek, jazz en rock mogelijk maakt. De tweelingbroer Gabriel is een virtuele zanger op een videoscherm. De musici spelen op speciaal geconstrueerde microtonale muziekinstrumenten. Ze spelen toonstelsels die afwijken van wat gebruikelijk is in de westerse muziek, vaak kleinere toonschreden dan een halve toonafstand. Het resultaat zijn tot nu toe ongehoorde toonreeksen en akkoorden. Na "Das Kreuz der Verlobten" is The Glacier – Opera 2.0 Klinkenbergs tweede opera.

Medewerkers:
Componist: Christian Klinkenberg
Regisseur en libretto: Nicole Erbe
Dirigent: Bart Bouckaert
Video : Ludwig Kuckartz
Zanger: Jean Bermes
Acteur: Ilan Daneels
Grafische partituur: Marc Kirschvink
Decorontwerper: Jens Schumacher
Vertaling in het Engels: Christian Klinkenberg, Hugh Featherstone en Vedran Mutić
Radio voice: Julia Hansen (english), Juliane Pempelfort (german)
Het orkest is samengesteld uit musici uit Hamburg, Berlijn, New York, Amsterdam, Luxemburg, Slovenië, Frankrijk en België. Ze zijn verbonden door hun expertise in microtonale muziek:
Saxofoon: Philip Gerschlauer, Luc Marly
Fagot: Johnny Reinhard 
Klarinet: Nora-Louise Müller
Elektrische gitaar: Melle Weijters
Viool: Dan Auerbach, Paul Pankert
Fluit: Anne Davids
Percussie: Stephan Klinkenberg
Contrabas: Vedran Mutić
Christian Klinkenberg: Synthesizer en electronica