29

Van 6 tot 8 november leeft Europa op het ritme van de LUX Film Days!

Op 8 november om 20.00 uur, in BOZAR, GRATIS screening van Cold Case Hammarskjöld in aanwezigheid van de regisseur Mads Brügger.
Het wordt gevolgd door een Q&A live gestreamd in verschillende Europese landen!

GRATIS SCREENING BIJ REGISTRATIE

ST: EN / FR

> De screening wordt voorafgegaan door een cocktail <

Het Europees Parlement, #LuxPrize, @CreativeEuropeEU en #Europa Cinemas hebben hun krachten gebundeld om de gelijktijdige vertoningen van de 3 #LuxPrize-finalisten te organiseren!

​​​​​​​​​​​​​​In aanwezigheid van de regisseur.

Cold Case Hammarskjöld zoomt in op de onopgehelderde dood van Dag Hammarskjöld, secretaris-generaal van de VN, op 18 september 1961: het vliegtuig van Hammarskjöld stortte onder mysterieuze omstandigheden neer, vlak voor een ontmoeting met Moïse Tshombe, leider van de rebellenprovincie Katanga, die deze provincie zojuist onafhankelijk van Congo had verklaard. Katanga kreeg destijds de steun van Union Minière, een machtig Belgisch bedrijf met aanzienlijke economische belangen in Afrika. In het conflict tussen Katanga en Congo stonden grote belangen op het spel, en Hammarskjöld had gehoopt Katanga ervan te kunnen overtuigen zich weer bij zelfstandig Congo aan te sluiten.


Ruim een halve eeuw later besloot de Deense journalist en regisseur Mads Brügger de zaak te onderzoeken met de hulp van de Zweedse privédetective Göran Björkdahl. De film van Brügger omvat alle fasen van het onderzoek — van de identificatie van de toenmalige betrokkenen tot de pogingen om getuigen op te sporen en te ondervragen, een zoekactie op de rampplek om naar brokstukken van het in de grond begraven vliegtuig te zoeken en de analyse en vergelijking van informatie uit verschillende documenten. Zo komen de twee mannen uiteindelijk op het spoor van een clandestiene, racistische paramilitaire organisatie in Zuid-Afrika, die mogelijk betrokken was bij de moord op de secretaris-generaal van de VN. We volgen de onderzoekers terwijl zij andere, bijna onvoorstelbare misdrijven aan het licht brengen.