25

Deuren (networking bar): 18h30 - Conferentie : 20h
​​​​​​​

Van 6 tot en met 8 november 2019 vindt BNAIC, de jaarlijkse conferentie van de Belgisch-Nederlandse Vereniging voor Artificiële Intelligentie, plaats in Brussel. In de marge van deze conferentie organiseert het Europese H2020-project Odycceus in BOZAR een avond over de mogelijke interacties tussen AI (Artificial Intelligence) en kunst.

 

Artificiële intelligentie en sociale media hebben een zeer grote impact op de manier waarop beelden worden gemaakt en geïnterpreteerd en hoe ze in onze samenleving worden verspreid. Op dit event wordt dit fenomeen vanuit twee invalshoeken onderzocht. De eerste invalshoek is die van de actuele productie en de snelle verspreiding van 'memes' (combinaties van woorden en beelden) op 'duistere' websites zoals 4chan. We zien hoe beelden en taal snel evolueren omdat ze voortdurend worden geremixt, onder impuls van de strijd om aandacht, deels gestuurd door AI algoritmes. De tweede invalshoek is de hedendaagse productie van nieuwe schilderijen, in het bijzonder die van Luc Tuymans, waarin dieper wordt ingegaan op de manier waarop beeld werkt en misleidt, op hoe de narratieve interpretatie van schilderijen door geheugen en herinneringen wordt ondersteund of vervormd, en op de interactie tussen woorden en beelden. Wat gebeurt er wanneer 'een artificiële intelligentie' naar kunst kijkt? Is ze behalve voor de vormelijke en picturale kenmerken van een schilderij ook vatbaar voor de betekenis ervan? Wat kan een diepgaande studie van kunst als 'het scheppen van betekenis' ons leren over creativiteit?

 

In the framework of the FLOW - Scientist in Residency of Luc Steels in Studio Luc Tuymans as part of the Regional STARTS Centers, an initiative of the European Commission, in the framework of the Horizon 2020 programme of the European Union.

 

©Luc Tuymans, Twenty Seventeen, 2017, Oil on canvas, 94,7 x 62,7 cm, Courtesy Francois Pinault, Overlayed to identify in red the most salient region perceived by the Kroner-Senden-Driessens-Goebel neural network - experiment carried out by Björn Wahle.

Wist je dat?

  • BOZAR AT HOME

    LUC TUYMANS EN DE ARTIFICIËLE BLIK

    Wat is het verband tussen kunst en artificial intelligence (AI)? Kan AI een instrument worden voor de hedendaagse kunstenaar? Kijkt AI op dezelfde manier naar een schilderij als wij dat doen? Zal AI uiteindelijk het werk van een curator kunnen vervullen? Het FLOW-project brengt AI-deskundige Luc Steels (Vrije Universiteit Brussel) en de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans samen om dit te onderzoeken.

    — gepubliceerd op