27

HEROES AND HEROINES. Voor de vierde editie nodigt het AFROPOLITAN FESTIVAL artiesten en publiek uit om hun helden en heldinnen in het zonnetje te zetten. Muzikanten zoals Fela Kuti en Miriam Makeba beïnvloeden artiesten en activisten van alle leeftijden en uit alle hoeken van de wereld. Dat geldt ook voor schrijfster Toni Morrison, die een transformatie van de Amerikaanse romanwereld heeft ontketend. Het AFROPOLITAN FESTIVAL brengt hulde aan deze en vele andere artiesten via concerten, films, ontmoetingen, performances en modeshows.


Op het programma staat het exclusieve concert van de legendarische Congolese groep Zaiko Langa Langa Langa, die zijn 50ste verjaardag viert.  Hun soukous, dansen en beroemde gitaarsolo’s brachten een revolutie teweeg in de Afrikaanse popmuziek en reisden de wereld rond. De jongere generatie viert eveneens hun heldinnen en helden op de slam -en rapavonden van Prezy, Joy Slam en Inua Ellams.
Film, mode en dans maken ook deel uit van het festival. Het filmprogramma bestaat uit muziekdocumentaires uit de reeks  "Screen The Beat" en de vertoning van kortfilms gemaakt door jonge, Nederlandse regisseurs van Afrikaanse afkomst i.s.m. het Africa In the Picture festival in Amsterdam.
Op vlak van mode zal New African Wave opnieuw de pop-upmarkt op poten zetten, evenals twee modeshows geïnspireerd op belangrijke Afropolitaanse figuren.  


Op de dansscène zullen Bintou Dembele, de top uit de Franse hiphopdans en choreograaf, en de New Yorkse danser Cal Hunt een fragment van hun recente krumpballet "Les Indes Galantes" uitvoeren. Daarnaast komen ze vertellen over het artistieke én menselijke verhaal achter deze creatie voor de Opéra Bastille in Parijs.


Tot slot zijn er debatten, meet & greets met kunstenaars, workshops en wordt een nieuw platform voor Afropolitaanse festivals opgestart én organiseren we samen met partners evenementen buitenshuis...
Het worden drie intense dagen die kunst, feest en reflectie aaneenrijgen naar het evenbeeld van de nieuwste ontwikkelingen in de Afropolitaanse kunstscène.

Met : Zaiko Langa Langa, Inua Ellams, Prezy, Joy Slam, Bintou Dembélé, Cal Hunt, Norman Ajari, Sukina Douglas, Mireille Tsheusi-Robert, N’Gone Fall, Pascale Obolo, Edgar Sekloka, Bouba Dola, Miss Elli, Na Baka, Ysel, Wayi, Amee,  Julien Essome, Randi Guine, Elisabetta Agyeiwaa, Robin Ramos, Shamira Rafaela... en veel meer.
​​​​​​​

De 2020-editie van het Afropolitan Festival is opgedragen aan Binta Sagna, een belangrijke persoonlijkheid van de Afrikaanse diaspora in België en Frankrijk, die in augustus 2019 plotseling overleed. Binta zette zich volledig in voor de promotie van het festival. Het hele team brengt haar een diep eerbetoon. 

​​​​​​​#AFROPOLITANFESTIVAL​​​​​​​

Wist je dat?

 • Hoe benut ik ze optimaal in 2020?

  DE BOZAR GIFT CARD

  Concert, film, expo, theater – met de BOZAR GIFT CARD zijn de opties eindeloos. Hier alvast een selectie evenementen die slechts het feestelijk topje van de enorme cadeauberg zijn.

  — gepubliceerd op
 • Editie 2 strijkt neer in de Hortahal

  NEW AFRICAN WAVE POP-UP

  In februari maakt BOZAR zich weer op voor drie dagen kunst, creativiteit en Afropolitaans denken. Dit jaar staat Afropolitan Festival in het teken van Heroes and Heroines. Een driedaagse met kunst, dans, muziek en film, waar je ook zelf een stukje Afrikaanse identiteit mee naar huis kan nemen. De NAW Pop Up is aan zijn tweede editie toe en brengt ook nu verschillende design- en modecollectieven uit het Afrikaanse continent of de diaspora naar het Paleis voor Schone Kunsten, van sokken met Afrikaanse prints tot pittige specerijen. Een kleine greep uit het aanbod:

  — gepubliceerd op
 • 50 kaarsjes voor een legende

  Zaïko Langa Langa is meer dan een Congolese band, het is een cultureel icoon. Op 29 februari brengt de charismatische frontman Jossart Nyoka Longo de hele bende naar BOZAR voor wat een episch verjaardagsfeestje belooft te worden. Hier zijn 5 weetjes over deze uitzonderlijke muzikale groep:

  — gepubliceerd op
 • VRIJHEID DOOR KUNST

  Afropolitan Festival 2020 nodigt tussen 28 februari en 1 maart artiesten en publiek uit hommage te brengen aan hun helden of heldinnen. Uitgerust met een saxofoon, een stem of een pen, wapenden deze helden zich tegen macht, onderdrukking of andere ziektes van hun tijd. Wie waren deze artistieke activisten – of activistische artiesten – uit de vorige eeuw? 

  — gepubliceerd op

Voorbij