20
Willem Suilen ensemble

Willem Suilen piano, compositie – Victor Pevernagie viool – Julien Gillain viool – Coline Meulemans altviool – Joachim Jamaer cello – Filippe Caporali contrabas – Pierre Hurty drums

Reinier Baas & Ben Van Gelder


20h00-21h00 : Willem Suilen

21h00-21h30 : PAUZE

21h30-22h30 : Reinier Baas & Ben Van Gelder

De Toots Thielemans Jazz Award, die ondertussen aan zijn 11de editie toe is, belicht de succesvolle samenwerking van afgelopen jaar tussen BOZAR, het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Vriendenkring van het Conservatorium. De toekenning van deze prestigieuze award heeft als doel de aanmoediging en promotie van creatief en ondernemend jong jazztalent binnen het Conservatorium, en dit als lanceerplatform voor een verdere nationale - en wie weet -  internationale carrière. Hiervoor wordt er aan de laureaat een prijs toegekend van 5000€.

Van bij het begin was jazzlegende Toots Thielemans vereerd dat hij zijn naam aan deze wedstrijd kon verbinden en heeft hij steeds alle laureaten in hun muzikale carrière gevolgd.

De laureaat die unaniem werd verkozen door een professionele jury van jazz-docenten is de Nederlandse pianist Willem Suilen die in 2019 afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Willem speelt vanavond met zijn jazztrio, aangevuld met een klassiek strijkkwartet. Hij vertolkt zijn eigen lyrische composities en rijkgekleurde arrangementen.

Dit jaar hebben we de laureaat de kans gegeven om speciaal voor dit TTJA-concert samen te werken met de musicus van zijn dromen: de Nederlandse topgitarist Reinier Baas die door het toonaangevend tijdschrift Jazzism als volgt wordt omschreven: 

“A breathtakingly talented guitarist, who is able to impress and touch with his instrument and   gifted composer who dares to take risk on top of this.”
– JAZZISM

Samen met zijn kompaan saxofonist Ben Van Gelder verzorgen zij het tweede deel van dit uniek concert waarbij de versmelting van improvisatie met technologie en (elektronische) instrumenten een opvallende dimensie opent in hun performance.