20

Bill T. Jones (°1952) is een buitengewone Amerikaanse choreograaf, regisseur, auteur en danser. Hij is medeoprichter van het dansgezelschap Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company en is tegenwoordig artistiek directeur van de vooruitstrevende incubator en zaal New York Live Arts in het New Yorkse Chelsea.

Mulitalent Bill T. Jones zal het bij BOZAR hebben over ras en seksualiteit, over de avant-garde en de New Yorkse new wave van de jaren 80, maar vooral ook over zijn samenwerking met Keith Haring. Ze werkten immers samen aan Secret Pastures (Brooklyn Academy of Music, 1983) en Long Distance (The Kitchen, 1982). In 1983 liet Bill T. Jones zich bovendien bodypainten door Keith Haring: een onvergetelijk moment.​​​​​​​

Wist je dat?

 • Het activisme van Keith Haring

  Keith Haring was een artiest die de straat opzocht. Hij was kunstenaar, activist en idealist. In een optimistische strijd tegen alles wat macht was, deelde Haring pamfletten uit, kleefde hij een affiche, maakte hij een tekening, beschilderde hij een muur… Zo onvermoeibaar hij was als artiest, even geëngageerd was Haring als politiek en sociaal activist. Een hobbelige rit van een krantenjongen uit het conservatieve Kutztown, tot een gevierd kunstenaar-activist in New York. 

  — gepubliceerd op
 • Kunst op de dansvloer

  Keith Haring

  Het New York waar plattelandsjongen Keith Haring in terecht kwam op het einde van de 1970s was helemaal anders dan New York vandaag. De stad had op economisch gebied een bijzonder stormachtig decennium achter de rug en was zo goed als failliet. Uiteraard flaneerden er uptown miljonairs rond Central Park, maar downtown waren hele buurten, zoals de East Village, afgeschreven als vuil, verlaten en gevaarlijk. De lage huurprijzen trokken wel een nieuw publiek van jonge, artistieke progressievelingen. Haring voelde er zich helemaal thuis:

  — gepubliceerd op