27

Opening doors: 19:00 ​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​Het meest vermaarde orkest van de Democratische Republiek Congo viert zijn 50ste verjaardag! Geen enkele Congolese band heeft een langere carrière uitgebouwd.

In de loop van een halve eeuw intense muzikale activiteit, wist Zaïko Langa Langa een geheel eigen stijl te ontwikkelen, die overal herkenbaar is. Die typische “Zaïko-stijl” is een mix van hyperritmische rumba en funk, en zette menige discotheek in Kinshasa in vuur en vlam. Voor de Congolese jeugd was dit opwindende en bevrijdende muziek. Sinds het orkest op 24 december 1969 zijn eerste noten speelde, speelden een hele reeks uitzonderlijke muzikanten mee, zoals Jossart Nyoka Longo, maar ook Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, ook gekend als Papa Wemba, gitarist Pépé Felly Manuaku, zanger Evoloko Joker Lay Gola en vele anderen. Tijdens deze unieke avond bij BOZAR wordt de charismatische orkestleider Jossart Nyoka Longo - die mee aan de wieg van Zaïko Langa Langa stond - omringd door een twintigtal Congolese muzikale talenten. Dit is een onmisbaar concert voor liefhebbers van swingende ritmes, in het prachtige kader van de Grote Zaal Henry Le Bœuf van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten.

Wist je dat?

  • 50 kaarsjes voor een legende

    Zaïko Langa Langa is meer dan een Congolese band, het is een cultureel icoon. Op 29 februari brengt de charismatische frontman Jossart Nyoka Longo de hele bende naar BOZAR voor wat een episch verjaardagsfeestje belooft te worden. Hier zijn 5 weetjes over deze uitzonderlijke muzikale groep:

    — gepubliceerd op