20

In de eerste helft van 2020 plaatst het Paleis voor Schone Kunsten Kroatië centraal. Het land dat als laatste toetrad tot de Europese Unie neemt nu voor het eerst in zijn geschiedenis het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waar. Speciaal daarvoor zet BOZAR een veelzijdig cultureel programma op de agenda.

Centraal staat een tentoonstelling in het teken van Vjenceslav Richter (1917-2002), een toonaangevend figuur in de Kroatische kunstgeschiedenis. Richter speelde meer bepaald een cruciale rol in het naoorlogse Europese modernisme. De vernissage van de tentoonstelling wordt voorafgegaan door een concert van het Cantus Ansambl, terwijl een reeks filmvertoningen ons onderdompelt in de experimentele architectuur.

Op het vlak van podiumkunsten krijgt hedendaagse dans een ereplaats, met twee opeenvolgende voorstellingen van de respectieve choreografen Saša Božić en Matija Ferlin, opgevoerd door de gezelschappen De Facto en de Zagreb Dance Company. Het internationaal warm onthaalde toneelstuk Three Winters schetst dan weer een tafereel uit het bewogen verleden van het land en wordt een ander hoogtepunt in het programma. Als afsluiter brengt het Dialogos Ensemble tijdens een concert een heus renaissancemeesterwerk.

Wist je dat?

  • Aleksi - Barbara Vekarić

    Best of Croatian Cinema

    Een nieuwe generatie filmmakers verovert het Kroatische filmlandschap en deinst er niet voor terug de platgetreden paden te verlaten of de pittoreske vergezichten en de Game of Thrones-filmlocaties links te laten liggen. Hoewel de jonge filmmakers allen geboren werden in de jaren 80, houden ze er een sterk uiteenlopende stijl en focus op na, van confronterend tot vermakelijk, van non-fictie tot fantasy. Ze vertrekken allen vanuit lokale filmgenres (zoals typisch Mediterrane komedies of coming of age-verhalen), zij het vanuit een vernieuwend, hedendaags perspectief. Zo bewijzen ze dat Kroatië meer is dan een vakantiebestemming. Kroatië is een klein land met een grootse filmcultuur.

    — gepubliceerd op

Voorbij