17

Als slotevenement van de Datami tentoonstelling van BOZAR en GCO, organiseren Culture Action Europe, BOZAR LAB en het GCO gezamenlijk een bijeenkomst met deskundigen op het gebied van onderzoek naar kunst, wetenschap en technologie. Ze gaan verder in debat over de uitdagingen van het creëren van een gemeenschappelijk gebied voor transdisciplinair onderzoek. In dit raakvlak tussen verschillende domeinen, methodologieën en contexten is het van cruciaal belang om verschillende perspectieven in dialoog te brengen. Als vertrekpunt om deze kwesties aan te pakken, nodigt deze bijeenkomst de deelnemers uit om in vogelvlucht te kijken naar andere paradigma's, waarbij standaardorganen van geërfde kennis en methodologieën worden vervangen door atypische praktijken uit het artistieke veld. Het doel is om samen open deuren voor AST-transdisciplinair onderzoek te ontdekken, maar ook de belangrijkste obstakels en de manieren om deze aan te pakken te identificeren.


Programma​​​​​​​

16.30 - 17.30: Rondleiding door de DATAMI-tentoonstelling met Freddy Paul Grunert en Cristina Fiordimela, curator van de III Resonances.

17.30 - 19:00: Deskundigen debat

Marta Gracia (Researcher, Hangar research coordinator and associate lecturer at the BA in Arts of the Open University of Catalonia) - Beyond Research Institutions: non-usual contexts for cross-disciplinary practice-based research. 

Peter Westenberg (Constant vzw - Brussels) - Beyond individual silos: How collective thinking, working and distributing matters in the creation of contemporary knowledge.

Lilia Mestre (a.pass -  Brussels): Beyond teaching: questioning artistic education towards experimental formats of collective and collaborative practice-based research. 

Pep Vidal (Artist, PhD in Physic Sciences in UAB and ALBA synchrotron): Beyond disciplines: on disciplinary derives in acquiring academic knowledge. 

Christoph De Jaeger (BOZAR LAB, Studiotopia programme): Beyond methodologies: the importance of questioning inherited methodologies.