06

Wat en waar is de toekomst van het Palestijnse volk? Het is niet louter een politieke of identitaire vraag. Inmiddels nam de Palestijnse kwestie danige proporties aan dat ze ook de grenzen van de verbeelding aftast. Schrijvers Mazen Maarouf en Adania Shibli, die respectievelijk Reykjavik, en tussen Jeruzalem en Berlijn leven, verkennen de literaire toekomst van hun volk in een gesprek met Brigitte Herremans. Deze avond maakt deel uit van een focus op Arabfuturisme

Mazen Maarouf is een Palestijnse-Ijslandse schrijver, dichter, vertaler en journalist. Hij is de zoon van Palestijnse vluchtelingen. Hij publiceerde al drie poëziebundels die vertaald werden naar verschillende talen. Zijn recent gepubliceerde kortverhalenbundel Jokes for the Gunmen werd bewierookt door zowel lezers als pers. 

Adania Shibli is al een kwarteeuw een vaste waarde in de Arabische literaire wereld. Ze heeft al twee keer de Young Writers Award of Palestine gewonnen en behoort tot de Beirut39, een groep van de 39 beste Arabische schrijvers onder 40. Haar werk verschijnt in het Frans bij Actes Sud en in het Engels bij Fitzcarraldo Editions.