12

Mediamagnaat en literatuurkenner Franz-Olivier Giesbert is journalist, columnist, mediamagnaat (hij zette met succes zijn schouders onder het weekblad Le Point), essayist en romanschrijver.
Tijdens zijn lezing zal hij zijn passie voor het schrijven toelichten. "Wanneer ik schrijf", zo vertelt hij, "dan is dat uiteraard om over de belevenissen te vertellen van mijn personages, al wil ik in mijn romans ook de inzichten meegeven waartoe zij me hielpen komen. Over de kiemen van het nazisme, in Le schmock. Over het falen van de Franse revolutie, in L'Arracheuse de dents. Over de verschrikkelijke 20e eeuw van Hitler, Stalin en Mao, in La cuisinière d'Himmler (in het Nederlands verschenen als De kokkin van Himmler). Over vandaag, een tijd van hittegolven en het coronavirus, in Dernier été.”
“Van alle literaire genres", zo voegt hij eraan toe, "is de roman het meest complete, het genre dat alle andere in zich sluit: poëzie, filosofie enz. Daarom wil ik het met jullie over de wereld hebben, de wereld die verandert, en over mijn strijd." 
​​​​​​​

Franz-Olivier Giesbert gaf zijn lezing de titel: Waarom ik schrijf.