14

Avishai Cohen contrabas – Elchin Shirinov piano – Mark Guiliana drums

Om zijn vijftigste verjaardag te vieren wou de bekende contrabassist, componist en zanger Avishai Cohen 50 concerten in 50 landen rond de hele wereld geven. In België was op 29 september een optreden gepland in het Paleis voor Schone Kunsten met zijn laatste, positief onthaalde album ‘Arvoles’. Ten gevolge van de coronapandemie wordt dit evenement uitgesteld naar dinsdag 27 april.

Dit grootse evenement is ook een eerbetoon aan zijn carrière, die begon in de jaren 90, toen hij als jong en energiek supertalent door Chick Corea werd opgemerkt in een kleine New Yorkse club. Eind jaren 90 had hij meegewerkt aan verschillende projecten van Corea en lanceerde hij zijn eigen muziekproject, dat hij zou blijven verrijken met diverse invloeden.

Tijdens zijn “triotournee” – met de Azerbeidzjaanse pianist Elchin Shirinov en de Israëlische drummer Noam David – stelt Avishai Cohen ons zijn nieuwe album voor. Arvoles is “de vrucht van zijn meervoudige identiteit en van een door de jaren heen verworven maturiteit” (Mezzo Top Jazz). Tegelijk behoudt de contrabassist de “obsederende riff” en de “chirurgisch precieze groove” (Jazz Magazine), waarvan hij alleen het geheim kent.