21

De film zal  hier van 05 > 06 OCT. online en gratis beschikbaar zijn: code WTCBOZAR
​​​​​​
​​​​​​​
In 2017 kwam het nieuws over een reeks misdaden in de Russische republiek Tsjetsjenië als een enorme schok voor de LGBTQI-gemeenschap, mensenrechtenactivisten en sympathisanten over de hele wereld. Welcome to Chechnya van David France is de eerste documentaire over degenen die levens redden – zowel hun eigen leven als dat van anderen. De film volgt een aantal LGBTQI-activisten die undercover werken om slachtoffers van de verdrukking te redden, hen een onderduikadres te bieden en hen aan een visum te helpen, zodat ze aan vervolging kunnen ontsnappen.


De film zal gevolgd worden door een gesprek tussen David France en Marion Wasserbauer.
​​​​​​​
David France is filmmaker, auteur van non-fictiebestsellers en gelauwerd onderzoeksjournalist. Zijn langverwachte nieuwe documentaire, Welcome to Chechnya, ging in januari in première op Sundance 2020. In zijn regiedebuut How to Survive a Plague (2012) brengt hij het begin van de hiv-epidemie en het werk van de activisten van Act Up in beeld. De film werd zeer goed onthaald en leverde hem een Oscarnominatie op.

​​​​​​​Marion Wasserbauer is post-doc onderzoeker en gastdocent in het departement communicatiewetenschappen aan de UAntwerpen. In juni 2018 doctoreerde ze in de Sociale Wetenschappen met haar onderzoek Queer Voices: Exploring the Roles of Music in LGBTQ Lives. Haar huidig onderzoek focust op LGBTQ personen met een migratieachtergrond in Vlaanderen en Brussel. 

Wist je dat?

  • ONLINE SCREENING

    Vervolging van de LGBTQI*-gemeenschap in Tsjetsjenië

    De film Welcome to Chechnya is noodzakelijk, onontbeerlijk, aangezien de documentaire een hedendaags beleid van seksuele zuivering aan de kaak stelt dat grotendeels onder de radar blijft: de vervolging van leden van de LGBTQI*-gemeenschap in Tsjetsjenië. Een niet te missen documentaire, aangeboden in samenwerking met de KU Leuven Centrum voor Russische Studies. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Dan volgen hier alvast vijf redenen waarom je deze film – op 5 en 6 oktober beschikbaar op onze site – móet gezien hebben.

    — gepubliceerd op