20

Bekijk de online screening hier.

​​​​​​​In 2021 zou Roger Raveel 100 jaar zijn geworden. De ideale gelegenheid voor Canvas om een nieuwe documentaire te wijden aan misschien wel onze belangrijkste naoorlogse schilder, die vanaf maart ook wordt gevierd met een grote retrospectieve in BOZAR. 

Raveel werd geboren in het Oost-Vlaamse dorpje Machelen-aan-de-Leie en bleef er zijn hele leven wonen. Het is dan ook daar dat documentairemakers Pieter Verbiest en Bertrand Lafontaine met de camera op pad gingen, op zoek naar getuigen die hem goed hebben gekend. 
 

Zo is Wij, Roger Raveel niet alleen het portret geworden van een van de radicaalste vernieuwers binnen de Belgische en zelfs Europese schilderkunst, maar ook van zijn trouwste medestanders, zoals dichter Roland Jooris en Luc Levrau, decennialang zijn rechterhand en technisch assistent.  

Wist je dat?

  • Maak kennis met Roger Raveel

    De eeuwige individualist

    In 2021 zou hij 100 jaar geworden zijn. Roger Raveel is een van België’s grootste naoorlogse kunstenaars. In een wereld waarin de kunsten steeds internationaler worden, blijft hij lokaal. Hij kiest niet resoluut voor een bepaalde school of stroming, maar ontwikkelt zijn eigen stijl. Ligt zijn eigenzinnigheid aan de basis van het opmerkelijke oeuvre dat hij nalaat? BOZAR wijdt vanaf 18 maart een retrospectieve aan zijn werk. Een kennismaking.

    — gepubliceerd op

Zie ook