20

“Wat is uw beroep? Ik ben componist. Hoe dat in zijn werk gaat? Ik doorklief het leven en het leven doorklieft mij, zoals iedereen” (Autobiographie n°14). Twee jaar geleden overleed Luc Ferrari, productief én ontspannen componist. Schepper van bestudeerde nietigheid en kleine, uiteenlopende en samengestelde reeksen. Luc Ferrari bestudeerde het toeval en gespannen klanken. Hij was “tautoloog”, muzikaal wandelaar, “surimpressionist”, auditief filmmaker, veelkoppig organisch danser, lichamelijk zanger.

Hij liep school bij Arthur Honegger en Olivier Messiaen. Op het einde van de jaren 1950 richtte hij samen met Pierre Schaeffer (de 'uitvinder' van de concrete muziek) de Groupe de Recherche Musicale op. Ferrari bleef actief tot aan zijn dood en werkte ook samen met muzikanten als DJ Olive en Erik M.

Ferrari had ook een bevoorrechte relatie met de cinema. Niet alleen hadden veel van zijn werken een uitgesproken filmisch karakter. In 1965/1966 schreef hij ook muziek voor, en coregisseerde hij, Les Grandes Répétitions, een reeks documentaires/interviews over hedendaagse componisten. Voorafgaand aan deze mythische, zelden vertoonde reeks zijn ook twee portretfilms over de componist zien.

Met de medewerking van Brunhild Ferrari en Fabrizio Terranova.

Voorbij