21
Seikyo Kim

Seikyo Kim leiding – Anna Vinnitskaya piano

Symfonie nr. 1, op. 10
Eugene Onegin Polonaise & Waltz Pjotr Tsjaikovski
Pianoconcerto nr. 2 Sergej Prokofjev


Brussel, het algemeen erkende internationale centrum van de eengeworden Europese Gemeenschap, is in 2008 aan een eerste biënnale voor hedendaagse kunst toe. De Brussel Biënnale is een antwoord op de immer toenemende kritische impact van Brussel en op de mogelijkheden die de stad in zich draagt om een specifieke context te bieden aan de presentatie van hedendaagse kunst. Gekenmerkt door haar intuïtieve inzicht in de kunstscène van de zeer verstedelijkte regio die zich uitstrekt over België, Nederland en delen van Frankrijk en Duitsland, loopt de biënnale van oktober 2008 tot januari 2009. Met bijdragen van meer dan 40 internationale artiesten, omvat de biënnale tentoonstellingen van verscheidene instellingen voor experimentele kunst, die worden gepresenteerd in twee verlaten gebouwen langs de Brusselse Noord-Zuid Verbinding. De biënnale is het eerste luik van een groter project dat is opgevat als een transnationaal experiment en zich in twee stappen zal ontvouwen tussen nu en 2010.

De eerste editie van de Brussel Biënnale bestrijkt een veelheid aan instituten en projecten die allen zijn ondergebracht onder de overkoepelende opzet die werd uitgedacht door haar Artistiek Directeur, Barbara Vanderlinden. Ze is het resultaat van een samenwerking die de traditionele grenzen tussen biënnales, tentoonstellingen, instellingen, curatoren en kunstenaars overschrijdt. Het is haar bedoeling daarbij radicaal af te stappen van het proces waarin kunstwerken worden geproduceerd, gepresenteerd, verspreid en gecontextualiseerd. Met oog voor de cruciale rol van zowel oude als ontluikende instellingen, zal deze biënnale ernaar streven hedendaagse kunst te presenteren als een tentoonstelling die door een netwerk van organisaties voor beeldende kunsten wordt ontwikkeld en gecureerd.

De timing van deze nieuwe biënnale is weldoordacht. Zij dient zich aan als een antwoord op de groeiende reputatie van Brussel als bestemming voor hedendaagse kunstenaars, curatoren en verzamelaars. Sinds meerdere decennia, is de stad inderdaad de thuishaven van een bloeiende internationale kunstenaarsgemeenschap. Haar unieke combinatie van hoge levensstandaard, groeiende galeriescène, stevige verzamelingtraditie en cultuurhistorisch erfgoed dat gaat van de Vlaamse middeleeuwse schilderkunst tot het conceptualisme van de jaren '60, trekt kunstenaars aan - en houdt ze in vele gevallen in Brussel. Recente betekenisvolle vernieuwingen, als daar zijn het nieuwe centrum voor hedendaagse kunst WIELS en de biënnale zelf, wijzen erop dat de stad thans klaar is om een nieuw tijdperk binnen te treden.

De eerste editie gaat van start op 19 oktober 2008. Vanaf die datum zal de stad een transformatie ondergaan. Om de twee jaar zal ze veranderen in een smeltkroes voor tentoonstellingen van hedendaagse kunst, debatten en workshops met internationale artiesten, curatoren en politici.

Thematisch staat de tentoonstelling in verband met de complexe ideeën die gegenereerd worden door allerlei vormen van moderne gelaagdheid in een globale context, en de implicaties daarvan voor individuen en maatschappijen van over de hele wereld. Startpunt van het project is het actief begaan zijn van de kunstenaar met die nieuwe globale moderne realiteit.

Deelnemende organisaties zullen niet worden opgevoerd als los van elkaar staande entiteiten. Integendeel, ze zullen worden gestructureerd volgens diverse esthetisch en thematisch onderbouwde onderlinge verwantschappen en aldus resulteren in een productieve wisselwerking tussen de verschillende benaderingswijzen van de hedendaagse kunst, de kunstwerken en de publieksgroepen.

Het resultaat daarvan is dat de biënnale een veelheid aan instellingen van over de hele wereld zal samenbrengen en, aldus, binnen haar ruimtelijk bestek een lappendeken aan instellingen en een open geografie zal verwerken. Deze lokale en transnationale activiteiten kunnen worden beschouwd als een rits rondreizende culturele werelden en idiomen, een netwerk van onvergelijkbare experimenten binnen een globale cultuur. Steunend op het begrip ontmoetingsruimte wil de biënnale een lichte, poreuze lijn uitzetten tussen context en praktijk, vorm en medium, kunstenaar en systeem, instelling en lokaliteit.

De Brussel Biënnale 2008 kan bogen op de medewerking van het Bangladeshi Drik, Images, Communication & Information Technology uit Dhaka; het Belgische B.P.S.22, espace de création contemporaine de la Province de Hainaut uit Charleroi (Pierre-Olivier Rollin); Extra City, Centrum voor Hedendaagse Kunst - Antwerpen (Anselm Franke) en MuHKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Antwerpen (Bart De Baere); de Nederlandse BAK, basis voor actuele kunst - Utrecht (Mária Hlavajová); van Abbemuseum - Eindhoven (Charles Esche); en Witte de With, Centrum voor Hedendaagse Kunst - Rotterdam (Nicolaus Schafhausen en Florian Waldvogel); en ten slotte het Marokkaanse L'appartement 22 - Rabat (Abdellah Karroum).

Het voordrachtprogramma van de eerste Brussel Biënnale wordt samengesteld door de Belgische socioloog Pascal Gielen en gerealiseerd in samenwerking met BAM, het Gentse Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst; Fontys, Hogeschool voor Kunsten, Tilburg (Nederland) en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Brussel.

Parallel met het hoofdproject van de Brussel Biënnale 2008, worden her en der in Brussel speciale projecten opgezet die onderdak vinden in diverse instellingen voor hedendaagse kunst. Deze evenementen - waaronder die in het Paleis voor Schone Kunsten - zullen het programma van de Brussel Biënnale verbinden met de stad zelf.

In bijkomende orde zal de biënnale rekening houden met de stedelijke activiteiten in verband met tentoonstellingen die worden opgezet tussen 19 oktober 2008 en 4 januari 2009.

Datum: 19.10.08 > 04.01.09

Locaties:
Postsorteercentrum (Fonsnylaan 48 , 1060 Brussel)
Metro Station Anneessens (Lemonnierlaan/Fontainasplein, 1000 Brussel)
Nationale Bank van België (Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel)
Station Brussel Centraal (Europakruispunt 2, 1000 Brussel)

Brussels Biennial Off-Programme:
Paleis voor Schone Kunsten (Ravenstein 23, 1000 Bruxelles)
De Electriciteitscentrale (Sint-Katelijneplein 44, 1000 Brussel)
Vlaams-Nederlands Huis deBuren (6 Rue Léopold, 1000 Bruxelles)


>> meer info http://www.brusselsbiennial.org/


Voorbij