04
Mo Yan

Mo Yan auteur – Mark Leenhouts auteur

Mo Yan

Mo Yan

Mo Yan

Mo Yan auteur – Mark Leenhouts auteur


Mo Yan (1955) behoort tot de absolute top van de Chinese literatuur. De verfilming van zijn verhaal Het rode korenveld gaf hem internationale bekendheid. Als geen ander weet hij de Chinese populaire traditie te koppelen aan westers invloeden. Vergelijkingen met Flaubert, Kafka en Marquez bleven niet uit. “Chinese literatuur kan je niet los zien van de wereldliteratuur,” vindt Mo Yan ook zelf. Maar bij hem gaat het wel degelijk om tweerichtingsverkeer. Zijn ware muzen noemt hij de honger en eenzaamheid uit zijn kinderjaren.

Mo Yan: “Als iemand die is grootgebracht op grasachtige velden en weinig echt onderwijs heeft genoten, weet ik vrijwel niets van literaire theorieën en heb ik bij het schrijven uitsluitend moeten vertrouwen op mijn eigen ervaringen en intuïtieve inzicht in de wereld. Literaire rages die literaire kringen min of meer monopoliseerden, waarbij zelfs boeken van buitenlandse schrijvers tot een Chinese versie werden omgewerkt, waren niets voor mij. Ik wist dat ik iets moest schrijven wat van mij was, iets wat duidelijk verschilde van het werk van andere schrijvers, westerse en Chinese. Dit betekent niet dat westerse schrijvers geen invloed op mij hebben gehad. Integendeel, ik ben sterk beïnvloed door een aantal westerse schrijvers en wil die invloed graag erkennen. Maar wat mij onderscheidt van andere Chinese schrijvers is dat ik de verteltechnieken van buitenlandse schrijvers niet overneem en hun verhaallijnen niet imiteer; wat ik graag doe, is hun werk nauwkeurig onderzoeken om te begrijpen hoe zij het leven en de wereld waarin we leven zien.”

Waar blijft de Màrquez of de Rushdie uit China hoor je wel eens vragen. Wel, hij komt eraan en heet Mo Yan. Op 22 oktober leert u hem, na zijn trip naar de Frankfurter Buchmesse, van nabij kennen.