03

Na de uitverkochte lezing van Peter Zumthor is Adam Caruso van het Londense architectenbureau Caruso St John de volgende genodigde in het kader van een reeks internationale, door BOZAR ARCHITECTURE georganiseerde lezingen.

Het Londense bureau Caruso St John van architecten Adam Caruso en Peter St John is wereldwijd bekend sinds hun project voor de New Art Gallery in het Britse Walsall (2000). De museumprojecten van het bureau voor Tate Britain, de musea Victoria & Albert, English Heritage of de Gagosian Gallery, getuigen van hun specifieke aandacht voor de creatie van een sterke ruimtelijkheid, het gebruik van bijzondere materialen en details. Hun portfolio, die ook verschillende woningen, kantoren en masterplannen bevat, stelt echter vooral het bestaande in vraag door beroep te doen op een waaier aan historische referenties, zowel bij de keuze van materialen, als op het gebied van vormen en ruimten. Ze behouden vaak bestaande elementen, die ze in hun ontwerpen een nieuwe interpretatie geven. Daarvan getuigen hun renovaties en herstructureringen voor Downing College (2009) en Childhood Museum (2007). Voor Nottingham Contemporary (2009) creëerden ze tentoonstellings- en performancezalen, met een industrieel karakter geïnspireerd op kunstenaarsateliers.

Caruso St John werd tweemaal genomineerd voor de RIBA Stirling Prize, een van de meest prestigieuze prijzen in Groot-Brittannië, voor de Art Gallery in Walsall (2000) en het Brick House in Londen (2006). Bovendien werd het bureau twee keer genomineerd voor de prijs Mies Van der Rohe.