26

Bijna 30 jaar na de laatste Europese Watteau-retrospectieve organiseert het Paleis voor Schone Kunsten samen met het Palais des Beaux-Arts de Lille een tentoonstelling rond de grote Franse schilder van begin 18e eeuw. Het wordt een unieke kans om opnieuw kennis te maken met de meester en zijn tijdgenoten aan de hand van een honderdtal schilderijen, tekeningen, etsen en muziekinstrumenten. Door de tussenkomst van gastcurator William Christie (musicus en orkestdirigent) en hedendaags kunstenaar Michaël Borremans beklemtoont de tentoonstelling de vele, vaak tijdloze facetten van het oeuvre van Watteau. Schilderkunst en muziek treden in dialoog. Veeleer dan een verzameling werken of de muzikale vertaling van een reeks schilderijen belicht de Watteau-tentoonstelling de kruisbestuiving tussen de kunsten. Watteau en zijn tijdgenoten, daar zit muziek in!

De hedendaagse Belgische kunstenaar Dirk Braeckman plant een interventie in de tentoonstelling met nieuwe fotografische creaties, geïnspireerd door het werk van Watteau.

Elke donderdagavond maken we van het bezoek van de tentoonstelling Antoine Watteau. De Muziekles een speciale ervaring! Tussen 19:00 en 21:00 kunt u namelijk kennismaken met live muziek ín de tentoonstelling zelf. Jonge talentvolle musici brengen de expobezoeker in vervoering met hun live intermezzo’s. Zo komt tussen de schilderijen, partituren en muziekinstrumenten de muziek van de tijd van Watteau tot leven! Meer info

Algemeen curator: William Christie
Wetenschappelijk curator: Florence Raymond
Artistiek raadgever: Michaël Borremans
Uitgenodigde kunstenaar: Dirk Braeckman

Interesting links: The Fitzwilliam Museum

"De presentatie is een schot in de roos!" - De Standaard

Voorbij