18

Taal geeft vorm aan onze gestructureerde wereld, maar in feite is iedere zin een nieuwe improvisatie. Orla Barry ging voor Mountain aan de slag met 57 woorden, een acteur, een performer en een muzikant om een voorstelling te maken die er iedere keer weer anders uitziet. In het werk spelen geluk, het lot en een beetje tovenarij een even grote rol. De taalobjecten op de scène vormen niet alleen het decor, maar liggen ook aan de basis van het script. Door te spelen met poëzie, liedjes, monologen, speeches e.d. ontstaan er onverwachte verbanden tussen tekst, betekenis en performance.

Mountain is als installatie te zien in het Paleis voor Schone Kunsten tot 5 mei. Het maakt deel uit van de tentoonstelling Changing States: Contemporary Irish Art & Francis Bacon’s Studio, in het kader van het Ierse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (28/02>5/05).

Interview met Orla Barry op Klara.

Concept & tekst: Orla Barry
Performance & muziek: Derrick Devine, Marcus Lamb, Einat Tuchman.
Productie: STUK, Playgroundfestival Leuven
Productie management: Ilse Van Essche
Commisie: CAC Brétigny, If I Can't Dance Amsterdam, STUK (Playgroundfestival) Leuven, Tate Modern Londen; co-funded by the European Union. 


Ook te zien tijdens Performatik2013, de Brusselse biënnale van de performance art:
Philipp Gehmacher  solo with Jack - 27+28/02 @ Kaaistudio’s
In deze dansperformance vertrekt de Oostenrijkse choreograaf en danser Philipp Gehmacher van zijn eigen, ‘stotterende’ bewegingstaal om samen met performer Jack Hauser de sterktes en de zwaktes van taal te onderzoeken. De utopie van de taal als sociaal bindmiddel versus de autonomie van de taal in de kunstpraktijk. Wat doet taal met ons, wat delen we als we een zelfde taal spreken?
www.kaaitheater.be/performatik