26

Twee grootheden delen een gemeenschappelijke liefde voor Giorgio Morandi. Tuymans als schilder, Zwagerman als schrijver. Beiden schreven een mooie bijdrage over de Italiaanse schilder voor de catalogus van de Bozar-expo. Van Tuymans hangen er bovendien verschillende werken in de Morandi-tentoonstelling.
Tijdens een exclusieve avond in Bozar wisselen ze van gedachten over schilderkunst en Morandi.

“Ik neig ertoe te speculeren over de stilte van de wereld voor Morandi, met dit verschil dat ik niet zozeer benieuwd ben naar die wereld maar naar de áárd van die stilte.
Er moet een stilte hebben bestaan van voor Morandi’s choreografie van vazen, kruiken, kannen. Maar hoe zag die stilte eruit? Wie en wat bood ons die verdwijnpunten toen zijn vazen, kruiken en kannen nog niet hun plaats-van-bestemming op diens doeken hadden gevonden - toen hun bestemming ons en de dingen zelf nog niet bekend was?”
Fragment uit ‘Morandi’s verdwijnkunst’, de bijdrage van Joost Zwagerman in de catalogus Giorgio Morandi. Een retrospectieve.

Luc Tuymans geldt als een van de belangrijkste Europese schilders van zijn generatie en hij oefent een blijvende invloed uit op jonge en ontluikende kunstenaars. Hij werd geboren en opgeleid in Antwerpen, waar hij leeft en werkt. Tuymans is een erfgenaam van de rijke Noord-Europese schilderstraditie. Tegelijk is hij als kind van de jaren 1950 in zijn opvatting van het medium schatplichtig aan fotografie, televisie en film. In de Morandi retrospectieve toont Tuymans een reeks werken in dialoog met het werk van de Italiaanse schilder.

Joost Zwagerman is een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Hij maakte naam met bestsellers als Gimmick! (1989) en Vals Licht (1991). Naast romans schrijft hij poëzie en essays. Tot zijn favoriete onderwerpen behoren literatuur en popmuziek, maar ook beeldende kunst, zoals in zijn jongste boek Kennis is geluk. Nieuwe omzwervingen in de kunst (2012). Zwagerman is een regelmatig terugkerende gast in het populaire Nederlandse televisieprogramma DWDD, waar hij kunstcolleges geeft.