10

Le Bourgeois Gentilhomme is een komedie-ballet in vijf bedrijven, in proza, geschreven door Molière, en voor de eerste keer op 14 oktober 1670 gespeeld, voor het hof van Lodewijk XIV in het kasteel van Chambord. Dit stuk belichaamt het soort komedie-ballet tot in de perfectie. Het was een stuk in de smaak van de tijd, voor wat men toen de "turqueries" noemde.

Samenvatting van het stuk

We zijn in 1670 in het huishouden van Monsieur Jourdain, een rijke burger van Parijs, die ervan droomt tot de adel te behoren. Hij streeft ernaar de manieren en de nodige cultuur te verwerven door een opeenvolging van lessen (muziek, dans, schermen, filosofie) die elk parodiërende scènes zijn. Alhoewel hij getrouwd is begeert hij een markiezin, die met zijn voeten speelt, met de hulp van haar minnaar, graaf Dorante. Jourdain's dochter, Lucile, is verliefd op Cléonte, maar haar vader verzet zich tegen het huwelijk omdat Cléonte niet van adel is. De jonge mensen besluiten een list te gebruiken om zijn akkoord te krijgen, door gebruik te maken van zijn zijn aantrekking voor eer …
Het ATIE nodigt u uit een leuke avond of namiddag door te brengen door het bekijken of herbekijken van deze mooie klassieke komedie die nog altijd vol smaak en humor is, ondanks haar vijf eeuwen.

Rita Sallustio, Direktor