14

Een avond rond hedendaagse literatuur uit India. Drie schrijvers vertellen over hun werk en lezen fragmenten. Vikas Swarup is bekend van het verfilmde Slumdog Millionaire. Jeet Thayil was finalist van de Man Booker prize met zijn Narcopolis, een hedendaagse drugsroman à la William Borroughs The Naked Lunch. Manu Joseph werd bekend door zijn veelgeprezen debuut Slimme mannen. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Mo* hoofdredacteur Gie Goris en De Morgen journaliste Catherine Vuylsteke.

Vikas Swarup werd geboren in Allahabad in India. Hij studeerde geschiedenis, psychologie en filosofie aan de Universiteit van Allahabad. Vanwege van zijn interesse in andere culturen nam hij dienst bij het Indiase Vreemdelingenlegioen.  Hij schreef zijn eerste roman in London, “Q&A”, die uitgebracht werd in 42 talen.  De verfilming van Q&A, “Slumdog Millionaire”, in een regie van Danny Boyle veroverde stormenderhand de wereld. Zij wonnen meer dan 70 filmprijzen waaronder vier Golden Globe, 7 BAFTA Awards en 8 Oscars.

Manu Joseph (°1974) is journalist en redacteur van het nieuwsmagazine Open. Hij schreef eerder voor The Times of India, Wired.com en The Independent. Joseph werd geboren in de staat Kerala en groeide op in Chennai waar hij literatuur studeerde aan het Loyola College. Joseph is de auteur van Slimme mannen en Het onzichtbare geluk van andere mensen, twee tragikomische romans die een interessante inkijk geven in de Indiase cultuur en maatschappij. Hij woont nu in Delhi. Van 18 november tot 2 december 2013 is Manu Joseph writer-in-residence bij Passa Porta. Het internationaal literatuurhuis nodigde hem uit voor een schrijfverblijf in het hart van Brussel.

Jeet Thayil (°1959) werd geboren in Kerala, India en groeide op in Hong Kong, New York en Mumbay. Hij is een dichter/performer, componist en gitarist en hij heeft vier dichtbundels gepubliceerd. Hij woont nu in New Delhi. In 2012 stond hij op de shortlist van de Man Booker Prize en op de shortlist van de Man Asian Literary Prize.