09

Het afgelopen jaar riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 20 maart uit tot 'Internationale Dag van het Geluk'. De zoektocht naar geluk is een fundamenteel menselijk streven. In samenwerking met de Verenigde Naties presenteert het Paleis voor Schone Kunsten een debatavond rond dit universele concept.
En als we de rijkdom van een land nu eens niet met het bruto nationaal product maten? Wat als een land met dezelfde energie zou ijveren voor het geluk van zijn inwoners als voor hun welvaart? Dat is in essentie de denkwijze van de algemene vergadering van de Verenigde Naties, die hiervoor inspiratie vond in Bhutan (klein boeddhistisch land in het Himalayagebergte). Dat verving het bruto nationaal product als officieel statistisch gegeven door het bruto nationaal geluk. De VN-leden hebben dit gedachtegoed in een concrete vorm gegoten en 20 maart tot 'Internationale Dag van het Geluk' uitgeroepen. Net als heel wat andere instellingen over de hele wereld steunt ook het Paleis voor Schone Kunsten dit initiatief. En daar zijn verschillende redenen voor. De zoektocht naar geluk vormt al sinds de oude Griekse filosofen de basis van de samenleving en neemt ook binnen kunst en cultuur een centrale plaats in. Bovendien doet de huidige economische en sociale crisis die Europa en zijn inwoners teistert nadenken over het materiële geluk en de toekomst van het continent. Nu 2013 (het Europese Jaar van de Burger) aangebroken is, kun je je afvragen of er geen andere spirituele, relationele of individuele wegen naar nieuwe vormen van geluk zijn. Welvaart staat nu eenmaal niet altijd gelijk met geluk en kan dat ook in de weg staan. Naar aanleiding van de eerste Internationale Dag van het Geluk (20.03) komen deze cruciale vragen tijdens een filmvertoning aan bod. Daarna volgt een debat.

Met Koen VanMechelen (hedendaags kunstenaar), Leo Bormans (Auteur & schrijver van "The World Book of Happiness"), Peter Van Rompuy (politicus), Jan-Emmanuel De Neve (Docent in de Politieke Economie en Gedragswetenschappen) de Ambassadeur van Bhutan.

Inleiding door Afsané Bassir-Pour, Director United Nations Regional Information Centre

Programma :
19h30: Screening « 7 Milliards d’autres » van Yann Arthus Bertrand (30’)
20h00: Debat (1h30’)