25

Les Eclats (Ma gueule, ma révolte, mon nom) (Sylvain George, Frankrijk, 2011, 84’)
Live soundtrack: Okkyung Lee (cello), John Edwards (contrabas), John Butcher (saxofoon).

De Franse cineast Sylvain George verzoent vormelijkheid met militant engagement. “In zijn fundamentele filmopvatting heeft hij de rechten en plichten van de cinema hoog in het vaandel” (Nicole Brenez). Na Qu’ils reposent en révoltes (Des figures de guerres I) (2010), een poëtische, politieke en experimentele documentaire rond de levensomstandigheden van migranten in Calais, brengt George met Les Eclats (Ma gueule, ma révolte, mon nom) het geweld dat migranten moeten verduren in kaart. Deze eerste vertoning in Brussel wordt live begeleid door de muzikanten Okkyung Lee, John Butcher en John Edwards.

Celliste Okkyung Lee is een van de boeiendste improvisatoren van vandaag. Dankzij haar liefde voor klank en haar indrukwekkende techniek werkt ze samen met Christian Marclay, Thurston Moore, Wadada Leo Smith, Ikue Mori en Maja Rajtke.

Contrabassist John Edwards tast de grenzen van zijn instrument af aan de hand van akoestische improvisatie en free jazz. Edwards speelde samen met Evan Parker, Peter Brötzmann, Roscoe Mitchell, Sonny Murray en Robert Wyatt.

Saxofonist John Butcher verkent het klankenspectrum van de saxofoon. Daarbij besteedt hij bijzondere aandacht aan het ruimtelijk karakter van de klank. Hij ontgint terrein voorbij de muzikale conventies. Butcher werkte samen met Derek Bailey, The EX, Rhodri Davies, Toshimaru Nakamura, Phil Minton, Otomo Yoshihide en Kevin Drumm.