05

Met als vertrekpunt de tentoonstelling No Country for Young Men stelt het Paleis voor Schone Kunsten samen met Culture Action Europe dit debat voor.
Bedoeling is na te denken over de impact van sociale en politieke onrust op creativiteit, over de rol van de kunstenaar in crisistijd, maar ook in de maatschappij in het algemeen.

Europa wordt aan het wankelen gebracht door een sociale en economische crisis die het sociale weefsel grondig verandert, identiteiten door elkaar schudt, schrik en angst veroorzaakt en conflicten in gang steekt. Anderzijds zie je ook mensen die solidair en empathisch zijn, die elkaar de hand reiken en nadenken over andere manieren van leven.

Welke rol kan de kunstenaar in deze context spelen? Hoe was dat in het verleden? Welke aanpak kozen kunstenaars in verschillende tijden van crisis? Welke impact heeft de crisis op de perceptie van kunst en kunstenaars?

Moderator van dit debat is Claire Fox (UK); directrice van het Institute of Ideas. De panelleden zijn Giovanna Melandri, de voormalige Italiaanse Minister van Cultuur en voorzitster van MAXXI en van de Uman Foundation, Antonis Pittas, Grieks kunstenaar met werk in de tentoonstelling No Country for Young Men, en Katherine Watson, directrice van de European Cultural Foundation.