17

De publieke optredens van Georges Soros kunnen steeds op veel bijval rekenen. De beroemde financier en filantroop, een Amerikaan met Hongaarse roots, neemt geen blad voor de mond en staat bekend om zijn scherpe analyses. Ondanks zijn hoge leeftijd - hij is 83 - heeft hij nog niets van zijn strijdlust verloren. Nu staat hij terug op het publieke forum met een nieuw boek over de toekomst van Europa, getiteld Tragedy of the European Union: Disintegration or Revival?, uitgegeven door Public Affairs in 2014 (originele Duitse titel: Wetten auf Europa: Warum Deutschland den Euro retten muss, um sich selbst zu retten, DVA, 2014).

Samen met Gregor Peter Schmitz, de Europese correspondent in Brussel van Der Spiegel, maakte hij een briljante analyse van de manier waarop Europa omgaat met de financiële crisis, en van het controversiële bewind van Angela Merkel. Om de ineenstorting van het unieke Europese project en zijn ideaal van een open maatschappij te voorkomen, houdt Soros een vurig pleidooi voor een meer solidair Europa en voor meer actieve betrokkenheid van de burgers. Deze visie promoot hij wereldwijd via het netwerk van de Open Society Foundations, dat hij oprichtte.

Wat blijft er bijna 65 jaar na de Schumanverklaring over van het Europese ideaal, en welke toekomst is weggelegd voor de Unie? Hoe kunnen we een Europese maatschappij bouwen die eerlijker, transparanter en participatiever is? George Soros debatteert over deze onderwerpen met Herman Van Rompuy en Pierre Moscovici (Voormalig Frans minister van Economie en Financiën).