22

Een ode aan de menselijke verbeelding, in de vorm van een aanklacht tegen hiërarchisch, op competitie en kwantificeerbare resultaten gericht onderwijs. Deze essayistische documentaire neemt de stelling van onderwijsexpert Sir Ken Robinson als uitgangspunt: we beschikken over de buitengewone kracht van de verbeelding, maar dit talent vernietigen we systematisch in onze kinderen en in onszelf. De film legt van China tot Frankrijk dezelfde klachten bloot.
Regisseur Erwin Wagenhofer benadert grote thema's van onze tijd op een originele en radicale manier. Na films over voedsel (We Feed the World, 2005) en geld (Let’s Make Money, 2008) stelt hij zich in Alphabet de vraag hoe we in de huidige crisissen terecht zijn gekomen. Waarom zijn we ongelukkig terwijl we alles hebben? Is de opzet en kwaliteit van ons onderwijs een deel van het probleem?

Gevolg door het debat : Succes : de vrucht van levensgeluk of prestatie?
(Taal: Frans)

Met: Nico Hirtt (onderwijzer, stichter van Oproep voor een democratische school en auteur van verschillende werken betreffende dit onderwerp), Laurent Fourny (onderwijzer in het middelbaar onderwijs  en senior fellow Itinera institute) en Diane Hennebert (Directrice Boghossian Foundation en in leiding van het pedagogisch project "Out of the Box"). 

Moderator: Lionelle Francart (RTBF - animator van de uitzending O-Positif).