20

Op vertoon van uw ticket krijg je € 10 korting* op de tentoonstellingscataloog.

Avant-garde is een begrip uit de oorlogvoering én de kunst. Avant-garde floreert in samenlevingen in volle verandering. Kunstenaars voorvoelen maatschappelijke revoluties. In de beeldende kunst situeren we de hoogdagen van de avant-garde tussen 1895 en 1920, met de Eerste Wereldoorlog als internationale breuklijn. Hoe relevant is die baanbrekende kunst nog? Vijftien toonaangevende hedendaagse kunstenaars gaan de dialoog aan met collega’s uit de historische avant-garde, van Ensor en Munch tot de nieuwe bewegingen net na de oorlog. Kunstenaars van nu voelen vaak een nauwe verwantschap met specifieke avantgardekunstwerken. Hun keuze en de dialoog met eigen werk doen je met andere ogen kijken naar ijkpunten uit de moderne kunst. De kracht van de avant-garde is nog lang niet uitgewerkt.

Met werk van o.a. Alexander Archipenko, Robert Delaunay, Marcel Duchamp, Fernand Léger, Kazimir Malevich, August Macke, Gino Severini in dialoog met David Claerbout, Marlene Dumas, William Forsythe, Gerhard Richter, Sean Scully en Luc Tuymans.

Curator: Ulrich Bischoff

* Aanbod enkel geldig in de BOZAR BOOKSHOP.

Wist je dat?

  • Questions? Fragen? Preguntas? 题? Demandu?

    Vraag het aan de meertalige suppoosten die je aantreft in het Paleis voor Schone Kunsten. Deze ‘kunstfluisteraars’ staan klaar met een antwoord en vertellen je meer over de achtergrond van de tentoonstelling, de werken, het leven van de kunstenaar of het grotere verhaal waarbinnen de expo kadert. Daarnaast kan je ook bij hen terecht voor praktische vragen en behoren de ticketcontrole, de orde van het gebouw, de vestiaire en de audiogidsen tot hun verantwoordelijkheden. De kunstfluisteraars herken je aan hun gele badge.

    — gepubliceerd op

Voorbij