24

Jean-Marie Gustave Le Clézio vertoont zich zelden in het openbaar. En niet zonder reden, want de Franse schrijver is voortdurend op reis, van Albuquerque naar Parijs via... Nanking. De Nobelprijswinnaar Literatuur 2008 vindt er voedsel voor zijn pen, die tegelijk somber en sprankelend is.

Hij opent het vijfde Passa Porta Festival met een gesprek over het festivalthema "Now & Then", zijn oeuvre en de opstandigheid die hem al jarenang motiveert. Interview door Jean-Luc Outers, voorafgegaan door een openingsrede door David Van Reybrouck.

Sinds Proces-verbaal (1963) schreef Le Clézio meer dan 40 werken. Hij is een bijzonder scherp observator van onze tijd en planeet, met een bijzondere interesse voor ecologie en Indiaanse cultuur. Zijn oeuvre (Désert, Refrein van de honger, Tempête, ...), waarin hij voortdurend van territorium, perspectief en stijl verandert, geldt als een van de belangrijkste van de Franse en de wereldliteratuur. In januari liet hij zich nog emotioneel uit over de actualiteit, toen hij in Le Monde ‘Lettre à sa fille, au lendemain du 11 janvier 2015’ publiceerde.