19

Kristian Smeds tekst – Liisa Sofia Pöntinen actrice, klank design, scenografie – Jari Juutinen klank design, regie, scenografie – Riitta Ukkonen scenografie – Olli-Pekka Pyysing klank design – Kimmo Pasanen lichtontwerp

Voor Sad songs from the Heart of Europe baseerde auteur Kristian Smeds zich op de roman Misdaad en straf (1866) van Dostojevski. Bij Dostojevski was de student Raskolnikov het centrale karakter. Bij Smeds is dat de prostituee Sonya. Zij vertelt over haar vader die steeds weer zijn laatste centen wegdrinkt, over haar stiefmoeder die haar in de prostitutie dwingt en over de jonge man die ze op een dag ontmoet en die een vreselijk geheim meedraagt … Een ruw en tegelijk ontroerend liefdesverhaal dat voor regisseur Jari Juutinen ook gaat over het Europa van vandaag: over de stijgende werkloosheid en armoede en de ontgoocheling van vele Europeanen in het project Europa. De jonge actrice Liisa Sofia Pöntinen speelt zowel Sonya als alle andere rollen en zet een glansprestatie neer.


Kristian Smeds is het enfant terrible van het Finse theater en schreef Sad Songs from the Heart of Europe in 2006, voor hij in Finland een rel veroorzaakte met zijn explosieve productie The Unknown Soldier, de herinterpretatie van een beroemde Finse novelle. Hij werkte destijds vooral in de Baltische staten en regisseerde het stuk zelf met de Litouwse actrice Aldona Bendoriute. Vandaag leidt hij het Finnish National Theatre. Jari Juutinen komt nu met de langverwachte Finse bewerking van Kristians’ tekst.  Juutinen (1959) is regisseur, theaterauteur en artistiek directeur van het Lappeenranta City Theatre. Vanaf volgend seizoen werkt hij vooral als freelancer voor grote theaterhuizen. Hij kiest vooral voor stukken met een sociale dimensie.
 

 Inleiding om 19.30 uur (in het Engels)