19

Ferdinand Bruckner tekst – Data Tavadze regie – Nika Pasuri muziek – Tornike Gogrichiani acteur – Keta Shatirishvili actrice – Magda Lebanidze actrice – Salome Maisashvili actrice – Giorgi Sharvashidze acteur – Paata Inauri acteur – Maia Sakhltkhutsishvili actrice – Kato Kalatozishvili actrice – Natuka Kakhidzei actrice

De jonge Georgische theatermaker Data Tavadze gaat aan de slag met Krankheit der Jugend, een tekst van de Duits-Oostenrijkse auteur Ferdinand Bruckner (1891- 1958) uit 1926. Het stuk speelt zich af in een studentenhuis in Wenen in het interbellum. Je wordt meegenomen in de turbulente relatie tussen de zeven bewoners, zes studenten geneeskunde en een dienstmeid. Ze vertegenwoordigen verschillende sociale klassen en symboliseren een maatschappij in verval, die net als zij elke richting of motivatie ontbeert. Pain is Youth is een onbehaaglijk portret van een verloren generatie die leeft zonder waarden en alles omarmt wat een vlucht uit de wanhoop of verveling kan bieden. Hun bandeloze passie en ongenadige brutaliteit breken harten, geesten en levens… Voor Tavadze gaat het stuk niet alleen over de naoorlogse periode maar ook over de recente Georgische post-Sovjet-geschiedenis, en nog universeler, over elke ‘verloren generatie‘. 


Data Tavadze  is een telg uit een befaamde Georgische theaterfamilie. Vorig seizoen was hij bij BOZAR te gast met zijn bewerking van Euripides’ Women of Troy (2013). In die productie benaderde Tavadze de oorlog vanuit het perspectief van vrouwen. Met Pain is Youth kiest hij weer voor een klassieke theatertekst om het te hebben over een periode van crisis vanuit een onderbelicht standpunt. Deze keer het standpunt van jongeren. 

Inleiding (in het Engels) door Julie Rodeyns om 19.00 uur