Mia Farrow in Roman Polanski’s Rosemary’s Baby
RADAR

Ring Ring

De Munt brengt Poulencs La Voix Humaine naar BOZAR. In deze eenakter hangt de sopraan een opera lang aan de telefoon met haar ex, die haar net heeft gedumpt. Hier nog 6 andere artistieke telefoontjes.

 

1. Kreeft-telefoon (Salvador Dali, 1936)

Gooi twee voorwerpen samen die niks met elkaar te maken hebben et voilà, je hebt een ‘Surrealistisch Object’. Dali geloofde dat dergelijke objecten de verborgen verlangens van het onbewuste konden ontbloten. Aangezien zowel kreeften als telefoons voor Dali zware seksuele connotaties met zich meedroegen, zijn we deze lijst dus eigenlijk begonnen met een booty call.

Lobster Telephone, Salvador Dalí, 1936
Lobster Telephone, Salvador Dalí, 1936
 

 

2. When A Stranger Calls (Fred Walton, 1979)

Nooit de deur opendoen voor vreemden. Nooit alleen naar de kelder gaan. En NOOIT de telefoon opnemen – want yep,  the call is coming from inside the house.

When A Stranger Calls Trailer (1979)
 

 

3. Douleur exquise (Sophie Calle, 1984-2003)

Wat als je lomp lief het uitmaakt via de telefoon? Het overkwam de Franse kunstenares Sophie Calle toen ze in de jaren ’80 een tijdje in Japan zat. Ze stopte haar LVDV in een autobiografisch werk dat haar doorbraak zou worden.

Douleur Exquise, © Sophie Calle, 1984-2003
Douleur Exquise, © Sophie Calle, 1984-2003
 

 

4. Ohhh… Alright… (Roy Lichtenstein, 1964)

Natuurlijk was de Pop Art er als de kippen bij om het glimmende plastic symbool van hedendaagse communicatie in hun werk te stoppen. En net als bij al die 18de-eeuwse schilderijen waarin personages brieven zitten te lezen, is het aan de toeschouwer om te verzinnen wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt.

Ohhh… ALRIGHT…, © Roy Lichtenstein, 1964
Ohhh… ALRIGHT…, © Roy Lichtenstein, 1964
 

 

5. Dial M for Murder (Alfred Hitchcock, 1954)

Hitch had zelf geen al te hoge dunk van zijn film, meteen ook zijn enige in 3D-formaat. De actie speelt zich volledig af in één kamer. Gelukkig loopt Grace Kelly rond in die kamer. En is er een telefoon.

Dial M for Murder - Original Trailer

 

6. London Phone Booth (Banksy, 2006)

Openbare telefoons zijn bijna helemaal verdwenen uit het straatbeeld, maar Banksy pootte er eentje neer. In twee geplooid en neergestoken weliswaar, met bloed op het trottoir. Beroofd voor kleingeld? Of letterlijk vermoord door de gsm?

London Phone Booth, Banksy
London Phone Booth, Banksy