RADAR

Girl Power

Drie topactrices duiken op het podium van BOZAR in de wijn en de vrouwenfiguren van Shakespeare. Hier nog 5 van zijn kick-ass heldinnen uit kunst, film en TV.

 

John Everett Millais - Ophelia, Public Domain
John Everett Millais - Ophelia, Public Domain
1. OphEliA, John Everett Millais (1852)

Een zingende Ophelia drijft op de rivier die haar graf zal worden. Millais’ afbeeldingen van planten zijn van een bijna obsessieve botanische nauwkeurigheid. Dit is zonder twijfel het meest invloedrijke beeld van een Shakepeareheldin, en de variaties blijven maar komen. Van Kirstin Dunst in Lars Von Triers Melancholia tot Kylie Minogue in de videoclip van Where the Wild Roses Grow van Nick Cave.

 

The Taming Of The Shrew (1967) - Trailer
2. The Taming of the Shrew, Franco Zefferelli (1967)

De verfilmingen van de toneelstukken en Hollywood-updates zijn niet te tellen. In de sixties kroop de grootste ster van het witte doek in de huid van Shakespeares meest problematisch heldin. Elizabeth Taylor vecht als de ontvlambare Kate een stevig potje met haar wederhelft Richard Burton in deze hysterische versie van The Taming of the Shrew.

 

Sarah Bernhard as Hamlet
Sarah Bernhard as Hamlet
3. Sarah Bernhardt als Hamlet (1899)

Gender reversal is hot in hedendaagse theaterproducties: van Fiona Shaw als een onvergetelijke Richard II tot een volledig vrouwelijke cast in een gevangenisversie van Julius Caesar. Maar uiteraard is er niks nieuws onder de zon. Überdiva Sarah Bernhardt speelde Cordelia, Desdemona, Lady Macbeth en Ophelia, maar kon uiteindelijk niet weerstaan aan de sappige rol van… Hamlet.

 

Gounod - Romeo et Juliette - Nino Machaidze - Ariette Ah! Je Veux Vivre
4. Je veux vivre – Roméo et Juliette, Charles Gounod (1867)

Ook componisten hebben zich op de bard gesmeten, met muzikale interpretaties van Romeo and Juliet door o.a. Prokofjev , Berlioz, Tsjaikovski en Duke Ellington. Bellini’s opera over de fatale kalverliefde wijkt stevig af van het stuk van Shakepeare, en dus is het de Franse versie van Charles Gounod die het wint van de dertigtal andere operaversies.

 

House of Cards © Netflix
House of Cards © Netflix
5. House of Cards, Netflix (2013- )

‘Als Shakespeare vandaag zou leven, zou hij scenario’s schrijven in Hollywood,’ luidt de boutade. En deze dagen zou hij waarschijnlijk de plak zwaaien over een writers room bij Netflix of HBO. Daar blijven ze zijn alvast gretig zijn plots en personages lenen. Denk maar aan Claire Underwood, die  – zeker bij de start van House of Cards – als gewetenloze Lady Macbeth naast haar machtsgeile echtgenoot staat, voor eeuwig verenigd maar voor altijd verziekt door hun misdadig pact.