RADAR

NEXT GENERATION, PLEASE!

Het borrelt bij 12 verschillende scholen en jongerenorganisaties. Zij nemen deel aan een nieuwe editie van Next Generation, Please!

Zo’n 200 jongeren ontmoeten in een reeks debatten politici en beleidsmakers. Ze gaan daarna, onder begeleiding van kunstenaars, aan de slag om hun ideeën om te zetten in films, performances, installaties of teksten. Elke groep heeft ook een partnerinstituut in Europa, o.a. in Griekenland, Hongarije, Denemarken en Nederland.

Natuurlijk blijft al dat werk niet enkel achter de schermen. Van 9 tot 13 mei loopt er bij BOZAR een festival waar de jongeren de resultaten tonen aan de wereld.

Impressions of last year’s festival
Impressions of last year’s festival

Zoals elke editie kan Next Generation, Please! ook dit jaar steunen op de hulp van 2 uit de kluiten gewassen peters. Vincent Glowinski, beter bekend als BONOM, is een verbluffend visueel kunstenaar, op de muren van Brussel of op een danspodium en neemt de artistieke poot voor zijn rekening. De tweede peter voor deze editie is Prof. Dr. Hendrik Vos (UGent), expert op het gebied van actuele politieke vraagstukken in Europa.

Het is geen verrassing dat Next Generation, Please! ondertussen op internationale belangstelling kan rekenen. Begin november nodigde Soul of Europe  BOZAR uit om in Berlijn een workshop te geven rond het project. Soul of Europe is een tweedaagse conferentie voor kunstenaars, politici, journalisten, wetenschappers en anderen om na te denken over actief burgerschap en de rol van kunst en cultuur om de toekomst van Europa vorm te geven.

The Next Generation, Please! team in Berlin.
The Next Generation, Please! team in Berlin.

De workshop vertrok vanuit speeches van Europese beleidsmakers, Barack Obama en Arnold Schwarzenegger, en Brits hiphopartiest Lady Leshurr, en daagde de deelnemers uit om zelf tot een gezamenlijke tekst te komen met hun dromen, wensen en angsten rond een toekomstig Europa. Lees hier het resultaat:

Dear Europe,

I have failed you.
But I don’t know who you are.
You once promised
Acceptance
Protection
Equality
Empowerment
Unity in diversity
You promised a common future.
I took you for granted. But be honest,
Do you want to share your power?
I want to trust you,
But do you trust me?
I am here, and so are you.
We are Europe,
So, what now?
I commit to
Help my community be a better place
Participate in decision making
Be empathetic
Be peaceful
Pay my taxes
Agree to disagree
Fight for humanity
I want to listen.
So, let’s do this together.

Zie ook