RADAR

Hacktivate the city!

Brussel is te luid, te vuil of te onveilig? De jongeren van Generation Z leveren frisse ideeën om enkele stedelijke problemen aan te pakken. Hacktivate the city!

BOZAR toonde de resultaten van de Gluon STEAM Labs, waarin jongeren, kunstenaars en technologen samen op een interdisciplinaire zoektocht gingen naar oplossingen voor grootstedelijke uitdagingen. De jonge urban activists lieten zich inspireren door de stad en presenteren hun eigen ideeën, tools en prototypes voor een duurzamer Brussel. Enkele ingenieuze voorbeelden:

Hacktivate the City - S.T.E.A.M LABS

 

 

Elias (14 jaar)
City sounds 

Op zoek naar een plekje in de stad waar het nog rustig is? Op de kaart van Elias kan het geluidsniveau voor verschillende plekken in Brussel real-time worden weergegeven. Deze soundmap wijst ons met lichtjes de weg door het Brusselse rumoer.

 

Anton (15), Bryan (17), Hugo (14), Kasper (14), Maxence (14)
Fietspinkers

Fietsen is goed voor je gezondheid en het milieu, maar in een stad als Brussel niet altijd even veilig. Deze tioeners bedachten fietslichten waarmee je kan aangeven wanneer je wil afslaan en wanneer je remt. De flashy lichten bestaan in twee stijlen: “hoorns” die je op een fietshelm (van je kinderen) kan bevestigen, en een set lichtjes die je achterop je fiets kan monteren.


Jonas (14 jaar)
The Anti toxic vase 

Deze vaas kan naast mooi zijn en bloemen dragen ook nog eens het aanwezige fijnstof in huis meten. Ideaal als er een houtkachel aanwezig is. De technologie kan ook buitenshuis worden ingezet om de vervuiling door grotere kachels te meten, zoals verbrandingsovens of de uitstoot door fabrieken!

 

Elliot, Imane (16), Louis (15), Salma (16), Samuel (16), Sinem (14)
Slimme Vuilnisbak

Dit groepje jongeren was geschokt door de hoeveelheid afval die ze tegenkwamen toen ze door de stad wandelden. Hun oplossing? Een slimme vuilnisbak die mensen aanspoort hun afval op een verantwoorde manier weg te gooien. Je hoort muziek als er iets in de vuilnisbak wordt gegooid, en lichtjes geven aan hoe vol hij is. In de toekomst kunnen gebruikers nog aangemoedigd worden om verantwoord met afval om te gaan door ze bijvoorbeeld gratis megabytes aan digitale data te schenken per weggegooid item. Een extra stimulans om de straten netjes te houden.

Zie ook