RADAR

5 vragen voor Ray Chen

Publieksfavoriet Ray Chen komt dit seizoen verschillende keren naar het Paleis voor Schone Kunsten, de plek van zijn grote doorbraak.

Ray Chen Instagram
Ray Chen Instagram

1. Wat is je favoriete muziek?
Ik breng 90 % van mijn tijd door met het beluisteren en instuderen van klassieke muziek. Net als de meeste muzikanten adem ik klassieke muziek, maar dat betekent niet dat we nooit een andere wereld verkennen. In mijn vrije tijd beluister ik de meest uiteenlopende muziek. Een paar van mijn favoriete bands zijn Radiohead, The XX, Flight Facilities en Daft Punk.

Flight Facilities - Stranded feat. Broods, Reggie Watts & Saro (Official Video)

2. Je won in BOZAR de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd voor viool in 2009. Wat betekent het voor jou om in Brussel te spelen?
Brussel is de plaats waar het voor mij allemaal begon. Mijn overwinning op de Koningin Elizabethwedstrijd gooide mijn leven volledig overhoop: in één dag onderging ik een transformatie van eenvoudige student naar internationaal erkende professional. In die periode woonde ik twee maanden in Brussel en heb hier toen vele vrienden gemaakt. Zelfs nu verblijf ik nog steeds bij mijn gastgezin van toen, elke keer ik in de stad ben! Niet alleen wordt ik dan ook overspoeld door een golf van nostalgie iedere ik in Brussel ben, ik beschouwd het als een enorme eer dat ik een “Portretartiest” ben van BOZAR dit seizoen.

Ray Chen Instagram
Ray Chen Instagram

Mijn concert bij BOZAR in maart 2017 was memorabel omwille van een bijzonder spannend moment. Ik was midden in de derde beweging van het Tweede vioolconcerto van Prokofjev, toen mij mi-snaar sprong! Snel heb ik dan de switch gemaakt naar de onderliggende la-snaar en de passage in kwestie op die snaar in de hoogte gespeeld. In de daaropvolgende 3 seconden, toen het orkest een aantal tutti-maten te spelen had, heb ik vliegensvlug mijn viool gewisseld met die van de concertmeester en hem een reserve mi-snaar toegeworpen, die ik altijd in de binnenzak van mijn vest zitten heb – en dat alles zonder één tel over te slaan! En het leukste van heel de zaak, is dat je het filmpje van dit cruciale moment op Youtube kan zien!

Ray Chen breaks string during performance

3. Je gaat bewust en actief de dialoog aan met je publiek, vaak via grappige clips op social media. Waarom hecht je hier zo’n groot belang aan?Als muzikant ben je sowieso ook een communicator. We richten ons tot het publiek wanneer we op het podium staan, dus waarom ons ook niet richten tot het publiek off stage? Social media zijn een fantastische manier om dat te doen. Ik gebruik social media vooral voor muziekeducatie en om geld op te halen voor goede doelen. Het meer entertainmentgehalte ervan, bijvoorbeeld in de vorm van die grappige filmpjes, is geschikt om jongere generaties te bereiken; we moeten ons ervan bewust zijn dat geen publiek ooit te jong is om van klassieke muziek te genieten! Ik heb het al veel voorgehad dat ouders me aanschrijven. Dan zeggen ze: “Onze zoon/dochter van zes is een grote fan omwille van je grappige filmpjes; nu je naar onze stad komt, willen we ons kind ook de ‘serieuze kant’ van Ray Chen laten zien”. Hoe cool is dat?!

Ray Chen Comedy vids Vol. 2

4. Met welke artiesten zou je graag nog samenspelen?
Mijn favoriete violist van het moment is Janine Jansen, dus zij staat zeker op mijn “wish list”. Verder zonder twijfel ook Yo-Yo Ma, omdat hij zowat de meest genereuze persoon ooit is. Moest ik op een dag ook kunnen optreden met een van mijn favoriete bands, The XX, dan zal ik sterven als een gelukkig man.

The xx - Say Something Loving (Official Music Video)

5. Als je geen violist zou zijn, welk instrument zou je dan bespelen? En als je helemaal geen muzikant zou zijn, welk beroep zou je dan kiezen?
Mocht ik ander instrument mogen kiezen, dan zou ik voor cello gaan. Maar ik betwijfel of ik goed zou zijn… En als geen muzikant was, dan zou ik filmregisseur proberen te worden!

Zie ook