RADAR

The Tango Series

Argentinië telt vandaag veel ensembles die de tangoscene fris en gevarieerd maken. Sommige van die ensembles zijn trouw aan de traditionele tango, andere putten er inspiratie uit voor hun eigen creaties. De lijst is lang, maar omvat zonder twijfel de muzikanten die voor deze reeks concerten naar BOZAR afzakken.

Tango ontstond aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de klassieke, populaire en folkloristische clash tussen Europese immigranten, mensen van Afrikaanse afkomst en de gaucho – een plattelandsvolk met Indiaanse en Spaanse roots. Zij trokken naar de Río de la Plata en naar de havens van Montevideo (Uruguay) en Buenos Aires (Argentinië) om werk te zoeken. Samen speelden ze traditionele deuntjes uit hun thuisland, waardoor zich melodieën, harmonieën en ritmes vermengden die stuk voor stuk bijdroegen tot het ontstaan van de muzikale taal van de tango.

Met Escalandrum brengt Daniel “Pipi” Piazzolla een ode aan zijn legendarische grootvader Astor Piazzolla, door diens meesterwerken met een persoonlijke, jazzy touch te vertolken. Al negentien jaar toert hij met zijn groep Escalandrum de wereld rond en speelde hij samen met grote namen zoals Enrico Rava, Dave Holland, Ute Lemper en John Scofield. Ervaring te over dus, en met de opname van Piazzolla Plays Piazzolla heeft hij zich ook gewaagd aan het muzikale erfgoed van zijn grootvader. Het album is een hommage, een mix van tango en jazz in een erg gevarieerde muziektaal, en was meteen een internationaal succes: genomineerd voor de Latin Grammy Awards en bekroond met drie Premios Gardel, de Argentijnse Grammy’s. 

Het Juan Pablo Navarro Sexteto brengt dan weer een hedendaagse versie van tango. Net als de grote tangomeesters dragen ze bij tot de evolutie van de tango, door de tango-elementen en -technieken op nieuwe manieren te combineren. Het indrukwekkende muzikale parcours van Juan Pablo Navarro leest als een tangopartituur. Hij deelde het podium met de legendes Horacio Salgán en Ubaldo de Lío, de oprichters van het Quinteto Real. Levende jazzlegende Joe Lovano ging hij ook al versterken. Critici en collega-muzikanten roemen hem als een van de belangrijkste contrabassisten die de Argentijnse populaire muziek kleuren. Zijn sextet is ondertussen een begrip in Argentinië, waar het in de belangrijkste zalen en op menig tangofestival het publiek aan het dansen bracht. Op 8 mei laat Navarro ook ons kennismaken met zijn Tango-Jazz, een originele combinatie van tango, jazz en hedendaagse muziek. Zelf noemt hij zijn composities ‘postkaarten van een Nieuw Geluid van Buenos Aires’.

Het Quinteto Real, een mythische groep uit de jaren 1960 – zij het in een nieuwe bezetting – biedt een unieke kans om te luisteren naar enkele van hun beste arrangementen en composities van de hand van topmuzikanten. Ze brengen ook gloednieuw werk van frontman César Salgán, zoon van de legendarische Horacio Salgán die het ensemble oprichtte met de befaamde gitarist Ubaldo De Lío. Vandaag vult Cesar Salgán het rijke muzikale repertoire van zijn vader aan met eigen werk en zorgt hij voor een ritmische en harmonische taal zonder weerga. In 2000 werden ze uitgeroepen tot ‘het beste kwintet van de 20ste eeuw’. Wynton Marsalis is fan. Wij ook!

Tot slot brengt Sonico het onterecht vergeten werk van bandoneonspeler en componist Eduardo Rovira opnieuw tot leven, een echte vernieuwer van het genre. SONICO is een jong, Belgisch kwintet uit Brussel. In 2018 maakte het een tournee door Europa, samen met de Argentijnse pianist Fernando Otero (winnaar van 4 Grammy Awards), en in augustus trok het op tournee in Argentinië om daar zijn eerste cd voor te stellen. Die is gewijd aan componist Eduardo Rovira, Eduardo Rovira: La Otra Vanguardia, de man die vaak vergeleken wordt met Astor Piazzolla en die in het Buenos Aires van de late jaren 1950 al net zo belangrijk was voor de ontwikkeling van de moderne tango. Hij lag aan de basis van tal van innovaties in de tango, maar is onterecht in de vergetelheid geraakt. Met dit album met 12 originele composities en arrangementen wil SONICO hem in eer herstellen. SONICO heeft zijn nummers eerst in de grootste zalen van Argentinië gespeeld en brengt ze nu bij BOZAR.

Zie ook