RADAR

5 redenen om dit concert voor geen geld te missen

Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam

Op 8 december verzamelt de absolute wereldtop in BOZAR voor wat ongetwijfeld een van de meest onvergetelijke momenten van dit siezoen wordt.

© rcoamsterdam/Instagram
© rcoamsterdam/Instagram

1. Het orkest

Dit orkest minstens één keer in je leven aan het werk horen: het zou op ieders bucketlist moeten prijken. Net zoals Citizen Kane altijd wel ergens opduikt in elk lijstje met beste-films-ooit, zijn de critici het eens over het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam: dit is simpelweg een van de allerbeste, en misschien wel hét allerbeste, orkest ter wereld.

© Pentatone Music
© Pentatone Music

2. De pianist

De opmerkelijke Franse pianist Pierre-Laurent Aimard beheerst zowel de edgy avant-garde als het klassieke repertoire van de Grote Meesters. Zonder twijfel een van de beste pianisten van dit moment.

© Jarmil Burghauser
© Jarmil Burghauser

3. De muziek

Dvořáks Concerto voor piano op. 33 is een romantisch meesterwerk met een wat rare geschiedenis. Na de première zo'n 140 jaar geleden vonden critici de pianopartij 'te onopvallend' en dus werd die prompt herschreven... maar niet door Dvořák. Dit concert biedt een zeldzame gelegenheid om de oorspronkelijke versie te horen zoals de componist die voor ogen had.

© Mattias Ahlm/Sveriges Radio
© Mattias Ahlm/Sveriges Radio

4. De maestro

43 is nog piepjong in de dirigentenwereld, maar Daniel Harding staat nu al aan de top, en leidt de grootste orkesten van de wereld. Je kan hem tegenkomen in de cockpit (hij is gebrevetteerd luchtvaartpiloot) of – iets relevanter in deze context - in 's werelds meest prestigieuze operahuizen als La Scala en de Wiener Staatsoper.

5. De opera

Want bovenop een geweldig pianoconcerto krijg je nog een hele opera te horen. Bartóks donker, bevreemdend sprookje Hertog Blauwbaards Burcht is een van de meest mysterieuze meesterwerken uit de 20ste eeuw. Trouwens, hoeveel zou jij willen weten over het verleden van je partner?

Zie ook