RADAR

Our Digital Natives Are Back!

Terug van waar? Van de VS, waar ze samen met hun Amerikaanse tegenhangers rondreisden, bijleerden, en kunst maakten die je in mei bij BOZAR zal zien. Maar je krijgt hier al een sneak preview...

Digital Natives brengt jonge mensen uit België en de VS samen rond de gemeenschappelijke thema’s identiteit en ontheemding.  

Drie jonge Belgen met een migratieachtergrond werkten samen met de leerlingen van het Institut Sainte-Marie in Sint-Gillis en video- en performancekunstenares Sophie Saporosi.

Daarna reisden ze af naar de Verenigde Staten om hun Amerikaanse tegenhangers te ontmoeten in het Institute of American Indian Arts in Santa Fe, New Mexico (IAIA). Het IAIA is de enige vierjarenopleiding voor schone kunsten in de VS die gewijd is aan hedendaagse indiaanse kunst.

Samen trokken ze naar het Navajo Nation Reservation en namen ze deel aan een workshop juwelen ontwerpen in het Zuni-reservaat. Ze bezochten ook Window Rock in Arizona.

Ze praatten over hun ervaringen van verlies en verrijking. Jonge Belgen met een Afrikaanse achtergrond en jonge Amerikanen met een indiaanse achtergrond: in welke mate zijn hun ervaringen verschillend en hoe stemmen ze overeen?

De jonge deelnemers gebruikten hun gesprekken en discussies met Jaque Fragua en Monty Little, beiden beeldend kunstenaar en alumnus van het IAIA, als inspiratie voor een videowerk rond die thema’s met de naam Feeling Everything All At Once:

Feeling Everything All At Once

Vervolgens reisden onze Digital Natives naar Washington, waar ze de kans kregen om hun werk te tonen aan het Congres, in het Capitool.

Ze brachten in de Amerikaanse hoofdstad ook een bezoek aan het National Museum of the American Indian en aan de Embassy of Tribal Nations, die alle 573 stammen van het land in Washington vertegenwoordigt.

Onze Belgische Digital Natives zijn terug in het land, maar dat betekent niet dat hun werk erop zit. Ze zullen hun Amerikaanse ervaring delen met de leerlingen van het Institut Sainte-Marie. Het resultaat van al die gesprekken en creatieve momenten zal te zien zijn bij BOZAR vanaf 9 mei, wanneer ook de interactieve tentoonstelling Next Generation, Please van start gaat.

Digital Natives is een samenwerking tussen het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) en Soul of Nations.

LEERLINGEN-KUNSTENAARS: Michael Begay, Madeline Lamb, Melverna Aguilar, Oriana Mangala Ikomo Wanga, Laouratou Barry, Ufitinema Arlette Birekeraho, Gregory Ballenger en Delaney Keshena.

MENTORS: Jaque Fragua, Monty Little en Sophie Saporosi.

Zie ook