© Yannick Sas
RADAR

BOZAR verbouwt de stad

De Baron Hortastraat is onherkenbaar geworden. Het straatje tussen hoog- en laagstad, tussen de violen van het Paleis voor Schone Kunsten en de drilboren van de werf van BNP-Parisbas is omgevormd tot een glooiend landschap met bomen door landschapsarchitect Bas Smets.

© Bureau Bas Smets
© Bureau Bas Smets

Horta Horizons is een indrukwekkende houten terrasconstructie in 5 niveaus. Een ruimte voor lunchpauzes, babbels, en culturele activiteiten die onderaan de straat in de vorm van een heus amfitheater krult. De bomen - berken voor frisheid in de lente, dennen voor een groene toets in de winter - vormen een link met het warandepark bovenaan de straat.

© Yannick Sas
© Yannick Sas

Het is een podium waar BOZAR buitenactiviteiten kan organiseren, maar vormt ook een uitgestoken hand naar de pendelaars, Brusselaars, toeristen, kunstenaars en jongeren om zich de plek toe te eigenen. De installatie blijft normaal gezien staan tot de zomer van 2021.

From the series THE LANDSCAPES OF BRUEGEL, A RESEARCH PROJECT © Bureau Bas Smets
From the series THE LANDSCAPES OF BRUEGEL, A RESEARCH PROJECT © Bureau Bas Smets

WIE IS BAS SMETS?

Bas Smets kan putten uit ervaring in landschapsarchitectuur, bouwkunde en architectuur. Hij richtte zijn Brusselse bureau op in 2007. Sindsdien ontwierp hij samen met een team van 17 architecten en landschapsarchitecten projecten in meer dan 12 landen. Een zorgvuldige analyse van het bestaande landschap vormt steevast het vertrekpunt voor elk project, dat een zichtbaar maar onopgemerkt landschap onthult.

© Yannick Sas
© Yannick Sas

Tussen zijn realisaties vinden we onder meer het park van 10 ha bij Thurn & Taxis in Brussel, het Himara Waterfront in Albanië, het landschap langs de nieuwe snelweg tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge, het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de terreuraanslagen van 22 maart in Brussel en de Sunken Garden en het Mandrake Hotel in Londen.

© Yannick Sas
© Yannick Sas

Langs de installatie ontrolt zich opnieuw een indrukwekkende muurschildering van FARM PROD, het kunstenaarscollectief dat eerder al de muur rond Fernand Léger verzorgde. Deze keer lieten ze zich inspireren door onze tentoonstellingen Prenten in de eeuw van Bruegel en Bernard van Orley. Brussel en de renaissance. Je komt Bruegeliaanse jagers tegen, rare beesten à la Bosch, en het portret van Margaretha van Oostenrijk van Van Orley. De muur vormt ook het vertrekpunt van een heel street art parcours langs 11 fresco’s in de stad in het teken van het Bruegeljaar 2019.

© Yannick Sas
© Yannick Sas

WIE ZIJN FARM PROD?

FARM PROD verenigt verscheidene artiesten en beeldend kunstenaars rond uiteenlopende creatieve projecten. Het collectief koos in 2003 voor Brussel als thuisbasis. Elk lid genoot eenzelfde artistieke opleiding, maar ontwikkelde doorheen de jaren eigen vaardigheden. Het gezelschap van schilders, graffitikunstenaars, grafisch ontwerpers, webdesigners, tekenaars en videokunstenaars bundelt al 15 jaar de krachten voor de organisatie van en deelname aan socioculturele projecten in België en het buitenland.

© Yannick Sas
© Yannick Sas

Zie ook