RADAR

It’s a bird! It’s a plane! It’s art!

Na vliegtuigen rond Kuifje, Magritte, de Rode Duivels, Tomorrowland en de Smurfen, onthulde Brussels Airlines vandaag haar 6de Belgian Icon: een uniek vliegtuig geïnspireerd door de Vlaamse schilder Bruegel de Oude. Een gigantisch vliegend kunstwerk en het meest complexe vliegtuigdesign ter wereld. Vanaf 3 mei in de lucht.

BOZAR  trad op als curator en stelde voor om te werken met twee hedendaagse Belgische kunstenaars, Jos De Gruyter en Harald Thys. Het artiestenduo mag dit jaar het Belgische paviljoen innemen op de Biennale van Venetië. Voor het vliegtuig kozen Jos de Gruyter & Harald Thys een selectie elementen uit emblematische Pieter Bruegel schilderijen. Het nieuwe universum dat ze zo creëerden integreert details en taferelen uit werken als Nederlandse Spreekwoorden, Kinderspelen, De Vlucht naar Egypte, Jagers in de Sneeuw, en De Boerendans.

Het resultaat is een 37 m lange Airbus A320 die Bruegel werd gedoopt. De twee zijden van de romp hebben elk een eigen design en het duurde 19 dagen om alles met de hand te schilderen. Bruegel is dan ook het meest complexe vliegtuigdesign dat ooit werd gecreëerd, door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.

Bruegel’s allereerste vlucht zal dan ook een vlucht naar Venetië zijn, om de kunstenaars te droppen in de dogestad om hun expo Mondo Cane in het Belgische paviljoen te openen. Het vliegtuig zal daarna vluchten verzorgen in het hele Europese en Midden-Oosten netwerk van Brussels Airlines voor de komende 5 jaar. Na de biënnale brengen Jos de Gruyter & Harald Thys een aangepaste versie van Mondo Cane naar BOZAR.

 

Zie ook