© Vagabondish
RADAR

Hit the road

ZOMERSE TIPS VOOR ARTY TRIPS

Nog op zoek naar een vakantiebestemming om je blik te verruimen en je Instagram-volgers stikjaloers mee te maken? Ruil dan je Tripadvisor in voor BOZAR en reis de wereld rond zonder Brussel en het Paleis voor Schone Kunsten te verlaten! Hier de vijf aanraders van BOZAR.

© Phyllis Galembo, Courtesy Steven Kasher Gallery
© Phyllis Galembo, Courtesy Steven Kasher Gallery

EEN ROADTRIP DOOR ... AFRIKA

Wat dacht je van een reis door Afrika? Ja hoor, dwars door het hele continent. De indrukwekkende collectie van de Congolese zakenman Sindika Dokolo strekt zich uit over duizenden kilometers en honderden jaren, van spirituele Nkisi-beelden tot de video's van de Zuid-Afrikaanse band Die Antwoord. Het belooft een bevlogen, intense reis te worden; een inspirerende mix van oud en nieuw, klassieke Afrikaanse kunst en hedendaagse werken, politiek en filosofie. Een reis die je onderdompelt in Afrika, gezien door Afrikaanse ogen. Op deze tentoonstelling voel je je geen toerist.

Tentoonstelling IncarNations. African Art as Philosophy - tot 06.10.19

 

© Yannick Sas
© Yannick Sas

EEN ROADTRIP DOOR ... RUSLAND

Een land doorkruisen is des te interessanter als je dat door 's werelds allergrootste land doet! Klim dus maar aan boord van deze trans-Siberische kunsttrein en reis mee door 11 verschillende tijdzones over een traject van 9.289 kilometer! We houden halt in 12 steden, van Nizjni Novgorod langs de Wolga tot in Vladivostok aan de Japanse Zee. Moskou en Sint-Petersburg laten we daarentegen links liggen ... Been there, done that. Deze tentoonstelling neemt je mee op een avontuurlijke tocht over de onbetreden paden van de hedendaagse Russische kunst.

Tentoonstelling The 12th Time Zone. A Contemporary Art Report From Russia – van 08.09.19 ***GRATIS***

 

© Kazinni and Air Paris
© Kazinni and Air Paris

EEN ROADTRIP DOOR ... FRANKRIJK

Laat de mobilhome maar staan en trek op reis met de fiets en een stevige portie wilskracht. Dit avontuur draait niet zozeer rond hoogtechnologisch atletisme of supersterren, maar veeleer rond pastis en de eenvoudige fan. Met zijn camera in de aanslag trekt Jef Geys in het spoor van de Ronde van Frankrijk van 1969 – het jaar waarin Eddy Merckx zijn eerste tourzege behaalt en de eerste mens voet op de maan zet ... en wel op precies dezelfde dag!

Tentoonstelling Jef Geys. De tour de France 1969 van Eddy Merckx - tot 01.09.19 ***GRATIS***

 

© Regine Mahaux
© Regine Mahaux

EEN ROADTRIP DOOR ... DE VS

Maak je op voor een roadtrip langs de vele gezichten van Trumpland, door de ogen van de Belgische fotografe Regine Mahaux. Van de superstrakke kitsch bij Jessica Simpsons zwembad en het luxeleventje van Ivana Trump op Palm Beach, tot in de straten van San Francisco en Las Vegas, waar freaks en buitenbeentjes trots hun onvolmaakte lichamen tonen en hun eigen identiteit opeisen.

Tentoonstelling Regine Mahaux. Hors cadre – tot 15.09.19 ***GRATIS***

 

EN ROADTRIP DOOR ... DE ARABISCHE WERELD

Pagina na pagina, land na land voert deze dolle literaire rit je dwars door de fascinerende wereld van de Arabische literatuur (nog steeds moeilijk te vinden in Brussel), van poëtische meesterwerken tot informatieve kookboeken. Geen Arabische talenknobbel? Geen paniek! Deze literaire pop-up biedt vertalingen in het Engels, Frans en Nederlands aan. Deze papieren reis staat garant voor een zomer die deuren naar nieuwe werelden opent ... inclusief de allerbeste strandliteratuur!

Literaire pop-up Lagrange Points. Boeken uit de Arabische wereld - tot 15.09.19.

 

Zie ook