© Yannick Sas
RADAR

VERMIST MASKER TE ZIEN IN BOZAR

Het masker behoort toe aan het Regionaal Museum van Dundo van Angola en ging verloren tijdens de burgeroorlog (1975-2002). Het verhaal van de zoektocht naar het gestolen masker begon 2 jaar geleden, en kent vandaag een mooie afloop: het masker zal worden teruggegeven worden aan de Angolese autoriteiten. Voor het terugreist naar Angola is het te zien in de tentoonstelling IncarNations.

© Yannick Sas
© Yannick Sas

De tentoonstelling bevat een zaal over het lopende restitutieproject rond het Regionaal Museum van Dundo, waar reeds een recent teruggevonden vliegenmepper tentoongesteld wordt. Die krijgt nu het gezelschap van het masker, dat er tot het einde van de tentoonstelling te zien is voor het publiek (6 oktober).

Dundo Museum in Angola © Cedida Pelo Venceslau
Dundo Museum in Angola © Cedida Pelo Venceslau

Het gaat om een ‘Chihongo’ masker, van de Chokwe uit Angola. Dit soort maskers wordt traditioneel gelinkt aan mukanda initiatieceremoniën.

Restitutiemissie

De tentoonstelling combineert klassieke en hedendaagse Afrikaanse kunstwerken uit de indrukwekkende collectie van de Congolese verzamelaar, kunstmecenas en entrepreneur Sindika Dokolo. Hij is ook de man achter Project Dundo, een ambitieuze restitutiemissie gelanceerd in 2014. Dit project heeft als doel het opsporen van kunstwerken uit de collecties van het Regionaal Museum van Dundo die tijdens de Angolese burgeroorlog (1975-2002) zijn verdwenen om ze terug te brengen naar hun land van herkomst.

Sindika Dokolo
Sindika Dokolo

Door middel van een collectieve inspanning in samenwerking met verzamelaars, kunsthandelaars, veilinghuizen, internationale onderzoekers en experts werden sinds de start van deze missie reeds 13 werken opgespoord en teruggegeven aan de Angolese overheid. Hiermee ondersteunt hij het engagement van Afrikaanse instellingen om zelf het beheer van hun erfgoed in handen te nemen.

Belangrijke bronnen voor het opsporingswerk

Een beeltenis van dit masker werd voor het eerst gepubliceerd in 1956 door José Redinha, de toenmalige directeur van het Dundo Museum.

© Yannick Sas
© Yannick Sas

Het masker is ook opgenomen in het referentiewerk uit 1961, gepubliceerd door Marie-Louise Bastin, emeritus professor van de Université Libre de Bruxelles. Ze verrichtte pionierswerk door het classificeren en documenteren van zo’n 300 belangrijke werken van het Regionaal Dundo Museum.

© AfricaMuseum Tervuren
© AfricaMuseum Tervuren

Tot slot is het archief van het AfricaMuseum van Tervuren ook een bron van onmisbaar belang om verloren stukken op te sporen, en onderzoek naar de herkomst van de stukken gebeurt steeds in nauwe samenwerking met het AfricaMuseum. Het archief bevat een inventaris van het ‘Bureau international de Documentation ethnographique’, met gedetailleerde steekkaarten die meer dan 830 collectiestukken van het Regionaal Museum van Dundo nauwkeurig omschrijven.

Zie ook