RADAR

Portret: Pascal Dusapin

Een Frans componist in Brussel

Wat hebben violist Renaud Capuçon, organist Olivier Latry, het Quatuor Danel, het Belgian National Orchestra en het Symfonieorkest van de Munt met elkaar gemeen? Antwoord: het portret dat BOZAR van de Franse componist Pascal Dusapin schetst. Dusapin is een uitstekend onderwerp voor een portret , want de briljante componist, die uitblinkt in alle genres, van solowerk, kamermuziek en symfonieën tot zang, heeft al lang een bijzondere band met België en de Munt.

© Jerome Bonnet Modds
© Jerome Bonnet Modds
Pascal Dusapin en België in vijf muziekstukken

1. Attacca, pour deux trompettes et timbales

In 1991 componeerde Pascal Dusapin Attacca om te vieren dat de geniale Belgische musicus Bernard Foccroulle tot directeur van de Munt werd benoemd. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd op de dag van zijn aantreding in 1992. “Deze inhuldigingsdag werd deze namiddag ingeluid met de creatie van Pascal Dusapins Attacca pour deux trompettes et timbales. Het leken wel de drie slagen ter aankondigen van het opgaan van het doek.” (Vrije vertaling uit Le Soir, 1992). 

Pascal Dusapin: Attacca (1991)

2. Medeamaterial

In 1992 was in de Munt voor het eerst een nieuwe opera van Pascal Dusapin te zien. Medeamaterial werpt een frisse blik op de mythe van Medea, die alles voor Jason had opgegeven en alsnog door hem in de steek werd gelaten. Uit wraak bracht ze hun kinderen om. Het onderwerp zinderde na in de ziel van de componist, in weergalm met de oorlog die destijds Joegoslavië verscheurde.

Beluister hoe Pascal Dusapin herinneringen ophaalt en vertelt over de creatie van zijn werk in de Munt.

© Sebastian Bolesch
© Sebastian Bolesch

3. Uncut, solo n° 7 pour orchestre

Uncut zag het levenslicht in 2009 en vormde het sluitstuk van Dusapins cyclus van “solo’s” voor orkest. Het werk was bestemd voor het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, dat het samen met andere Europese instellingen, zoals Ars Musica of de Cité de la Musique van Parijs, had aangevraagd.

Pascal DUSAPIN= Uncut

4. Penthesilea

In deze nieuwe opera besteld door de Munt zoekt Pascal Dusapin nogmaals de mythes van de klassieke oudheid op. Zijn oog valt deze keer op de mythe van Penthesilea zoals herwerkt door Heinrich von Kleist, een illustratie van de grote paradoxen die zich ophouden in de menselijke aard. Zo leeft Penthesilea, de koningin van de Amazones, in tweestrijd tussen haar liefde voor Achilles en de eeuwenoude traditie die voorschrijft dat Amazones enkel overwonnen mannen als minnaars mogen nemen. Penthesilea, of “de liefde door de filter van het probleem van de wet” in de woorden van Pascal Dusapin zelf, ging in 2015 in de Munt in première.

5. Macbeth Underworld

In zijn tot nog toe recentste opera voor de Munt neemt Pascal Dusapin zijn toevlucht tot Shakespeare en het koppel Macbeth. Zij komen hier tot leven als Georg Nigl en Magdalena Kožená, die uiteindelijk ten prooi vallen aan hun allesverslindende ambitie. De Underwoods avant la lettre? Het antwoord krijgen we van hemzelf. Nee, niet van de Amerikaanse president in de serie House of Cards, maar van de Franse componist.

Macbeth 𝘜𝘯𝘥𝘦𝘳𝘸𝘰𝘳𝘭𝘥 | Teaser

Zie ook