RADAR

50 kaarsjes voor een legende

Zaïko Langa Langa is meer dan een Congolese band, het is een cultureel icoon. Op 29 februari brengt de charismatische frontman Jossart Nyoka Longo de hele bende naar BOZAR voor wat een episch verjaardagsfeestje belooft te worden. Hier zijn 5 weetjes over deze uitzonderlijke muzikale groep:

Zaïko Langa Langa " Sielumuka Ngwasuma " (Clip Officiel Album Sève)

1. Na de oprichting van de groep op 24 december 1969 werd Zaika Langa Langa al snel een magneet voor jong, beginnend talent, stuk voor stuk artiesten die zouden uitgroeien tot sterren van de Congolese rumba: Papa Wemba, Jossart Nyoka Longo, Pépé Felly Manuaku, Mery Jo, Teddy Sukami, Evoloko, Efonge Gina, Zamuangana Enoch, of Bimi Ombale.

2. De naam ‘Zaïko’ is afgeleid van ‘Zaïre ya ba Koko’ wat zoveel betekent als 'het Zaïre van onze voorouders'.

Zaïko Langa Langa in Brussels, 1980
Zaïko Langa Langa in Brussels, 1980

3. De groep ontwikkelde een eigen, herkenbare stijl, waarbij blaasinstrumenten resoluut aan de kant werden geschoven en percussie en sologitaar centraal kwamen te staan. Deze vernieuwende, erg ritmische stijl, die de naam 'cavacha' kreeg, heeft de Congolese sound blijvend beïnvloed.

Zaiko langa langa - Vidéo dailymotion

4. Een deel van hun populariteit had de groep te danken aan de dansjes die bij hun nummers hoorden. Die werden gretig opgepikt door de 'ambiançeurs' in de Congolese nachtclubs, en daarna door het hele continent.

5. 50 jaar bestaat de groep al - met uiteraard een stevige schare aan personeelswissels - en daarmee is Zaïko Langa Langa de Congolese band met de langste staat van dienst. En zijn ze een echt cultureel monument in de Congolese muziekgeschiedenis.

ZAIKO LANGA LANGA 1975

Zie ook