Keith Haring Drawing Series January, 1982 @ Joseph Szkodzinski 2019
RADAR

THE HARING CODE

Visueel Keith Haring woordenboek

Keith Haring gebruikte in zijn kunst een geheel eigen visuele taal. Sommige van zijn symbolen als de barking dog en de radiant baby werden legendarisch, maar wat betekenen ze eigenlijk? Ontdek hier hoe je vijf van zijn symbolen decodeert, en ga op zoek naar de andere in de tentoonstelling zelf, nog tot 19 april!

© Keith Haring Foundation
© Keith Haring Foundation
THE BABY

“De reden waarom de baby mijn logo of handtekening werd, is dat het de zuiverste en positiefste ervaring van het menselijke bestaan is.”

Hoewel hij heel cynisch kon zijn over de wereld rondom hem, had Haring altijd een bijzondere affiniteit met kinderen. Hij waardeerde hun oprechtheid en eerlijkheid. De sterke aanwezigheid van de baby is een teken van het optimisme in zijn werk. Hij ontwikkelde het beeld van de blaffende hond en de baby in de periode waarin hij begon te reageren op de graffiti in New York en zijn eigen tags begon te tekenen op straat, in het begin van de jaren 80. Deze tags kregen geleidelijk hun nu iconische vorm en zouden zijn hele carrière lang een centraal element van zijn stijl zijn.

© Keith Haring Foundation
© Keith Haring Foundation
BARKING DOG

“Mijn vader tekende stripfiguren voor mij. Ze leken erg op mijn eerste tekeningen, met één lijn en in cartoonstijl.”

Als kind vond Haring het heerlijk om samen met zijn vader, Allen, te tekenen. Honden waren zijn favoriete onderwerp. Het beeld roept tegelijk het idee van een beschermer en een roofdier op. De hond blaft om de aandacht te trekken, hetzij als waarschuwing, hetzij uit woede.

© Keith Haring Foundation
© Keith Haring Foundation

NUCLEAR

“We dreigen elke dag vernietigd te worden, onder andere in de vorm van een kernoorlog. Voor mij is er dan ook niets belangrijker dan het heden.”

Haring leefde tijdens de Koude Oorlog en was zich sterk bewust van de mogelijkheid van een kernoorlog. Dit komt tot uiting in het regelmatige gebruik van het atoomsymbool, ook in werken die niets met het onderwerp te maken hebben. Als heel jong kind maakte hij de Cubacrisis van 1962 mee. In 1979 vond het ergste kernongeval in de geschiedenis van de Verenigde Staten plaats op Three Mile Island, slechts een honderdtal kilometer van zijn woonplaats Kutztown. Incidenten als deze vormden mee de basis van Harings werk als nucleaire-ontwapeningsactivist.

© Keith Haring Foundation
© Keith Haring Foundation
TV

“Het was ongelooflijk, die popkleuren!”

Als kind was Haring in de ban van televisie en in het bijzonder van tekenfilms. In 1981 werd MTV (Music Television) gelanceerd. De zender vormde de culturele smaak van een hele generatie door muziekvideo’s te populariseren en te focussen op de jongerencultuur. MTV zou ook een rechtstreekse rol spelen in de carrière van Keith Haring. Hij verscheen op het scherm met de band Duran Duran en was samen met Andy Warhol te zien in de video voor I’m Not Perfect (But I’m Perfect for You) van Grace Jones.

© Keith Haring Foundation
© Keith Haring Foundation

THREE-EYED FACE

“Het werd iets diepzinnigs over het Derde Oog en het onderbewuste en ging een stapje verder dan het normale.”

Haring ontwierp dit motief eigenlijk per ongeluk. Op een dag was hij een smiley aan het schilderen, toen hij merkte dat hij te veel plaats tussen de ogen had gelaten. Daarom voegde hij er een derde oog aan toe om het geheel in evenwicht te brengen. Het publiek gaf het derde oog een spirituele interpretatie en dus besloot Haring het ook als dusdanig te gebruiken.

Zie ook